Dzień 8. Poniedziałek

Śniadanie (ID: 28)

WANILIOWE PLACKI SEROWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM (Posiłek) (ID: 47)

Jajka wbić do naczynia. Dodać serek i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Patelnię nieprzywierającą rozgrzać na kuchence nr 6. Łyżką nakładać masę, formując placuszki. Piec z obu stron na złoty kolor. Truskawki zmiksować lub rozgnieść widelcem na mus.

SKŁADNIKI:

Jajko 2.0 100.0
Jogurt Skyr waniliowy 1.0 150.0
Mąka pszenna 4.0 48.0
Proszek do pieczenia 0.25 1.0
Truskawki 2.0 140.0

II Śniadanie (ID: 29)

Obiad (ID: 31)

TORTILLA PO MEKSYKAŃSKU ZAPIEKANA Z SEREM (Posiłek) (ID: 51)

Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Następnie dodać mięso. Gdy mięso będzie gotowe dodać fasolkę, kukurydzę i zalać całość przecierem (lub koncentratem pomidorowym połączonym z bulionem warzywnym lub wodą). Dusić. Pod koniec doprawić. Nadzienie ułożyć na tortille. Zawinąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI:

Cebula 0.5 50.0
Ser mozzarella 25.0 31.25
Chude mięso mielone z szynki wieprzowej 100.0 100.0
Fasola czerwona z puszki 2.0 40.0
Kukurydza konserwowa 2.0 30.0
Oliwa z oliwek 1.0 5.0
Oregano suszone 1.0 0.3
Papryka ostra w proszku 1.0 0.3
Papryka słodka w proszku 1.0 4.0
Pieprz czarny 1.0 0.3
Przecier pomidorowy 1.0 240.0
Sól 1.0 0.3
Tortilla pełnoziarnista 1.0 60.0

Kolacja (ID: 32)

SEREK WIEJSKI Z DŻEMEM, PIECZYWO (Posiłek) (ID: 52)

Serek wiejski Piątnica podawać oddzielnie z dżemem.

SKŁADNIKI:

Dżem bez cukru 2.0 30.0
Chleb 2.0 70.0
Serek wiejski Piątnica 1.0 200.0