Dzień 7. Niedziela

Śniadanie (ID: 24)

JAJECZNICA NA MAŚLE Z SZYNKĄ, PIECZYWO, OGÓRKI KISZONE (Posiłek) (ID: 41)

Na patelni rozgrzać masło. Następnie podsmażyć szynkę. Wylać roztrzepane jajka i smażyć jajecznicę. Doprawić. Szynkę położyć osobno na talerzu. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym.

SKŁADNIKI:

Szynka drobiowa 2.0 30.0
Masło 0.25 2.5
Jajko 3.0 150.0
Pieprz czarny 1.0 0.3
Sól 1.0 0.3
Chleb 1.0 35.0
Ogórek kiszony 3.0 180.0

II Śniadanie (ID: 25)

Obiad (ID: 26)

Kolacja (ID: 27)

PIECZONE ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM I KOPERKIEM (Posiłek) (ID: 163)

Ziemniaki umyć szczoteczką. Olej wymieszać z solą. Taką mieszanką natrzeć każdego ziemniaka. Następnie zawinąć je pojedynczo w folię aluminiową (stroną matową na zewnątrz). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki piec przez około 60 minut, odwracając je co 20 minut na drugą stronę. Ser rozdrobnić, wymieszać z jogurtem, pieprzem i koperkiem. Upieczone ziemniaki naciąć prawie do końca, by powstało zagłębienie. Do powstałego zagłębienia włożyć farsz.

SKŁADNIKI:

Ziemniak 3.0 225.0
Olej rzepakowy 1.0 5.0
Sól 2.0 0.6
Twaróg półtłusty 100.0 100.0
Jogurt naturalny 1.0 20.0
Pieprz czarny 2.0 0.6
Koperek 2.0 20.0