Dzień 4. Czwartek

Śniadanie (ID: 4)

PLACKI TWAROGOWE Z MUSEM MALINOWYM (Posiłek) (ID: 25)

Patelnię rozgrzać nr 4. Ser twarogowy umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Białko oddzielić od żółtka – żółtko połączyć z masą serową, natomiast białko ubić na sztywną pianę. Do masy serowej dodać miód i mąkę. Następnie powoli dodawać ubitą pianę, delikatnie mieszając łyżką. Należy użyć patelni nieprzywierającej, najlepiej się sprawdzi patelnia naleśnikowa. Na rozgrzanej patelni łyżką formować niewielkie placuszki. Smażyć na najmniejszym ogniu i ostrożnie przewracać na drugą stronę łopatką. Maliny (jeśli mrożone to rozmrozić), rozgnieść widelcem lub zblędować na mus.

SKŁADNIKI:

Twaróg półtłusty 0.5 125.0
Miód 1.0 8.0
Mąka pszenna 2.0 24.0
Maliny 2.0 140.0
Jajko 1.0 50.0

II Śniadanie (ID: 10)

Obiad (ID: 8)

GRILLOWANY KURCZAK W MIODOWO-CZOSNKOWEJ MARYNACIE (Posiłek) (ID: 75)

Przygotować marynatę: cebulę i czosnek obrać, pokroić. Wymieszać z pozostałymi składnikami (sól, pieprz, musztarda, miód, oliwa). Mięso pokroić na cieńsze filety, natrzeć je marynatą i odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię i grillować mięso z obu stron. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym (oddzielnie).

SKŁADNIKI:

Cebula 0.25 25.0
Czosnek 1.0 5.0
Sól 1.0 0.3
Pieprz czarny 3.0 0.9
Musztarda 1.0 20.0
Miód 1.0 25.0
Oliwa z oliwek 1.0 5.0
Pierś z kurczaka 150.0 150.0
Ogórek kiszony 2.0 120.0

FRYTKI (Dodatek) (ID: 76)

Frytki upiec w piekarniku.

SKŁADNIKI:

Frytki mrożone 220.0 220.0

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 167)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

SKŁADNIKI:

Pomarańcza 2.0 120.0

Kolacja (ID: 9)

KASZA MANNA Z MUSEM MALINOWYM, CZEKOLADĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW (Dodatek) (ID: 11)

(Uwaga! pomijamy migdały) Maliny umyć pod bieżącą wodą, zblendować na gładki mus lub rozgnieść widelcem. Kaszę ugotować na mleku razem z łyżeczką cukru. Podawać musem, posiekaną czekoladą mleczną i płatkami migdałów.

SKŁADNIKI:

Maliny 2.0 140.0
Kasza manna 4.0 48.0
Cukier 1.0 5.0
Mleko 2% 1.0 280.0
Czekolada mleczna 1.0 10.0
Płatki migdałowe 0.5 5.0