Dzień 37. Usunięte

Kolacja (ID: 131)

AROMATYCZNY RYŻ Z POMIDORKAMI (Posiłek) (ID: 176)

Czosnek obrać, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć czosnek razem z przyprawami. Dodać pomidory, smażyć przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż, wlać bulion, wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką.

SKŁADNIKI:

Czosnek 1.0 5.0
Oliwa z oliwek 0.5 5.0
Sól 1.0 1.0
Pieprz czarny 2.0 0.6
Tymianek suszony 1.0 0.3
Kurkuma mielona 0.25 1.25
Kardamon 1.0 0.3
Pomidor koktajlowy 1.0 100.0
Ryż biały 75.0 75.0
Bulion warzywny 0.5 120.0
Sok z cytryny 0.5 3.0
Natka pietruszki 0.5 6.0

II Śniadanie (ID: 141)

BANAN (Posiłek) (ID: 27)

BANAN

SKŁADNIKI:

BANAN 1.0 120.0

Obiad (ID: 130)

RYŻ BIAŁY (Dodatek) (ID: 30)

Ryż w torebce

SKŁADNIKI:

SOK WYCISKANY Z POMARAŃCZY (Napój) (ID: 7)

Wycisnąć sok z pomarańczy i przecedzić na sitku (dla Nikodema)

SKŁADNIKI:

OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 202)

Ogórek kiszony obrać.

SKŁADNIKI:

Ogórek kiszony 2.0 60.0

RISOTTO JOGURTOWE Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI (Posiłek) (ID: 149)

Paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło w głębokiej patelni. Przesmażyć na nim paprykę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i dodać na patelnię. Wrzucić opłukany ryż, smażyć aż stanie się szklisty. Wlać 1/3 porcji bulionu, poczekać, aż ryż wchłonie płyn i dodać kolejną część. Dusić, aż mięso i ryż będą miękkie. Pod koniec dodać pomidory i delikatnie rozprowadzić jogurt. Posypać koperkiem.

SKŁADNIKI:

Papryka czerwona 0.5 115.0
Masło 1.0 10.0
Pierś z kurczaka 120.0 120.0
Sól 1.0 0.3
Ryż biały 50.0 50.0
Bulion warzywny 1.0 240.0
Przecier pomidorowy 0.5 120.0
Jogurt grecki 2.0 40.0
Koperek 1.0 10.0

DANIE PO INDYJSKU Z RYŻEM (Posiłek) (ID: 103)

Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić posiekaną cebulę. Dodać starty czosnek oraz imbir. Następnie dodać pokrojone mięso oraz wszystkie przyprawy. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać przecier. Na koniec połączyć z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać więcej curry.

SKŁADNIKI:

Ryż biały 50.0 50.0
Olej rzepakowy 1.0 5.0
Cebula 0.5 50.0
Czosnek 1.0 5.0
Imbir 2.0 20.0
Pierś z indyka 150.0 150.0
Garam masala 1.0 5.0
Cynamon 0.5 2.0
Curry 1.0 4.0
Kurkuma mielona 1.0 5.0
Gałka muszkatołowa mielona 0.25 1.0
Papryka słodka w proszku 1.0 4.0
Pieprz cayenne 0.25 1.0
Przecier pomidorowy 0.25 60.0
Jogurt grecki 2.0 40.0

Śniadanie (ID: 140)

OWSIANKA NA MLEKU Z TARTYM JABŁKIEM, CYNAMONEM, MIODEM I MORELAMI (Posiłek) (ID: 94)

Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Można też obrać i pokroić w kosteczkę. Płatki owsiane ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami.

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane 5.0 50.0
Mleko 2% 1.0 230.0
Jabłko 1.0 170.0
Morela suszona 2.0 20.0
Cynamon 1.0 0.5
Miód 1.0 8.0

BUDYNIOWA OWSIANKA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ (Posiłek) (ID: 73)

W małym garnku zagotować połowę ilości mleka, dodać płatki. Do szklanki wlać resztę mleka, rozpuścić proszek budyniowy. Gdy płatki owsiane napęcznieją, wlewać powoli mleko z budyniem, jednocześnie mieszając. Chwilę jeszcze gotować, by owsianka zgęstniała. Przelać do miseczki, dodać maliny, posypać pokruszoną czekoladą.

SKŁADNIKI:

Mleko 2% 1.0 230.0
Płatki owsiane 5.0 50.0
Budyniowy (proszek waniliowy) 2.0 8.0
Maliny 1.0 70.0
Czekolada biała 2.0 12.0