Dzień 37. Usunięte
Kolacja (ID: 131)
AROMATYCZNY RYŻ Z POMIDORKAMI (Posiłek) (ID: 176)
Czosnek obrać, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć czosnek razem z przyprawami. Dodać pomidory, smażyć przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż, wlać bulion, wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką.
SKŁADNIKI:
| Czosnek | 1.0 | 5.0 |
| Oliwa z oliwek | 0.5 | 5.0 |
| Sól | 1.0 | 1.0 |
| Pieprz czarny | 2.0 | 0.6 |
| Tymianek suszony | 1.0 | 0.3 |
| Kurkuma mielona | 0.25 | 1.25 |
| Kardamon | 1.0 | 0.3 |
| Pomidor koktajlowy | 1.0 | 100.0 |
| Ryż biały | 75.0 | 75.0 |
| Bulion warzywny | 0.5 | 120.0 |
| Sok z cytryny | 0.5 | 3.0 |
| Natka pietruszki | 0.5 | 6.0 |
II Śniadanie (ID: 141)
BANAN (Posiłek) (ID: 27)
BANAN
SKŁADNIKI:
| BANAN | 1.0 | 120.0 |
Obiad (ID: 130)
RYŻ BIAŁY (Dodatek) (ID: 30)
Ryż w torebce
SKŁADNIKI:
SOK WYCISKANY Z POMARAŃCZY (Napój) (ID: 7)
Wycisnąć sok z pomarańczy i przecedzić na sitku (dla Nikodema)
SKŁADNIKI:
OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 202)
Ogórek kiszony obrać.
SKŁADNIKI:
| Ogórek kiszony | 2.0 | 60.0 |
RISOTTO JOGURTOWE Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI (Posiłek) (ID: 149)
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło w głębokiej patelni. Przesmażyć na nim paprykę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i dodać na patelnię. Wrzucić opłukany ryż, smażyć aż stanie się szklisty. Wlać 1/3 porcji bulionu, poczekać, aż ryż wchłonie płyn i dodać kolejną część. Dusić, aż mięso i ryż będą miękkie. Pod koniec dodać pomidory i delikatnie rozprowadzić jogurt. Posypać koperkiem.
SKŁADNIKI:
| Papryka czerwona | 0.5 | 115.0 |
| Masło | 1.0 | 10.0 |
| Pierś z kurczaka | 120.0 | 120.0 |
| Sól | 1.0 | 0.3 |
| Ryż biały | 50.0 | 50.0 |
| Bulion warzywny | 1.0 | 240.0 |
| Przecier pomidorowy | 0.5 | 120.0 |
| Jogurt grecki | 2.0 | 40.0 |
| Koperek | 1.0 | 10.0 |
DANIE PO INDYJSKU Z RYŻEM (Posiłek) (ID: 103)
Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić posiekaną cebulę. Dodać starty czosnek oraz imbir. Następnie dodać pokrojone mięso oraz wszystkie przyprawy. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać przecier. Na koniec połączyć z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać więcej curry.
SKŁADNIKI:
| Ryż biały | 50.0 | 50.0 |
| Olej rzepakowy | 1.0 | 5.0 |
| Cebula | 0.5 | 50.0 |
| Czosnek | 1.0 | 5.0 |
| Imbir | 2.0 | 20.0 |
| Pierś z indyka | 150.0 | 150.0 |
| Garam masala | 1.0 | 5.0 |
| Cynamon | 0.5 | 2.0 |
| Curry | 1.0 | 4.0 |
| Kurkuma mielona | 1.0 | 5.0 |
| Gałka muszkatołowa mielona | 0.25 | 1.0 |
| Papryka słodka w proszku | 1.0 | 4.0 |
| Pieprz cayenne | 0.25 | 1.0 |
| Przecier pomidorowy | 0.25 | 60.0 |
| Jogurt grecki | 2.0 | 40.0 |
Śniadanie (ID: 140)
OWSIANKA NA MLEKU Z TARTYM JABŁKIEM, CYNAMONEM, MIODEM I MORELAMI (Posiłek) (ID: 94)
Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Można też obrać i pokroić w kosteczkę. Płatki owsiane ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami.
SKŁADNIKI:
| Płatki owsiane | 5.0 | 50.0 |
| Mleko 2% | 1.0 | 230.0 |
| Jabłko | 1.0 | 170.0 |
| Morela suszona | 2.0 | 20.0 |
| Cynamon | 1.0 | 0.5 |
| Miód | 1.0 | 8.0 |
BUDYNIOWA OWSIANKA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ (Posiłek) (ID: 73)
W małym garnku zagotować połowę ilości mleka, dodać płatki. Do szklanki wlać resztę mleka, rozpuścić proszek budyniowy. Gdy płatki owsiane napęcznieją, wlewać powoli mleko z budyniem, jednocześnie mieszając. Chwilę jeszcze gotować, by owsianka zgęstniała. Przelać do miseczki, dodać maliny, posypać pokruszoną czekoladą.
SKŁADNIKI:
| Mleko 2% | 1.0 | 230.0 |
| Płatki owsiane | 5.0 | 50.0 |
| Budyniowy (proszek waniliowy) | 2.0 | 8.0 |
| Maliny | 1.0 | 70.0 |
| Czekolada biała | 2.0 | 12.0 |