Dzień 36. Notatki

Śniadanie (ID: 127)

Kolacja (ID: 129)

Obiad (ID: 118)

OGÓREK KISZONY (Posiłek) (ID: 204)

Ogórek kiszony obrać.

SKŁADNIKI:

Ogórek kiszony 2.0 60.0

MALINY (Dodatek) (ID: 23)

maliny, lub truskawki jeśli maliny nie będą dostępne

SKŁADNIKI:

Maliny 1.0 70.0

OGÓREK KISZONY (Posiłek) (ID: 203)

Ogórek kiszony obrać.

SKŁADNIKI:

Ogórek kiszonek 2.0 60.0

WRAP Z KURCZAKIEM, PRZECIEREM POMIDOROWYM I OLIWKAMI (Posiłek) (ID: 56)

Mięso pokroić na paski lub w kostkę. Natrzeć przyprawami i usmażyć/dusić (tak żeby było miękkie) na oliwie. Tortillę posmarować sosem. Ułożyć mięso, oliwki, mozzarellę, paprykę. Można podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.

SKŁADNIKI:

Papryka słodka w proszku 1.0 4.0
Oregano suszone 1.0 0.3
Oliwa z oliwek 2.0 10.0
Przecier pomidorowy 4.0 60.0
Pierś z kurczaka 150.0 150.0
Sól 1.0 0.3
Pieprz czarny 1.0 0.3
Oliwki 1.0 45.0
Tortilla pełnoziarnista 1.0 60.0
Papryka czerwona 0.25 57.5
Ser mozzarella 0.5 62.5

OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 45)

Ogórek kiszony obieramy dokładnie ze skórki.

SKŁADNIKI:

Ogórek kiszony 2.0 120.0

OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 83)

Ogórek kiszony obrać

SKŁADNIKI:

Ogórek kiszony 2.0 120.0

OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 77)

Ogórek kiszony

SKŁADNIKI:

Ogórek kiszony 2.0 120.0

OLIWKI (Dodatek) (ID: 119)

Oliwki czarne

SKŁADNIKI:

Oliwki czarne 4.0 12.0

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 109)

Wycisnąć 2 pomarańcze

SKŁADNIKI:

Pomarańcza 2.0 240.0

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 127)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

SKŁADNIKI:

Pomarańcze 2.0 240.0

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Dodatek) (ID: 143)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

SKŁADNIKI:

Pomarańcze 2.0 240.0

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 180)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

SKŁADNIKI:

Pomarańcze 2.0 240.0

OLIWKI (Dodatek) (ID: 169)

Czarne oliwki

SKŁADNIKI:

Oliwka czarna 4.0 45.0

OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 183)

Ogórek kiszony obrać.

SKŁADNIKI:

Ogórek kiszony 2.0 120.0

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 118)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

SKŁADNIKI:

Pomarańcza 2.0 240.0

Kolacja (ID: 120)

TRUSKAWKI (Dodatek) (ID: 121)

Truskawki umyć.

SKŁADNIKI:

Truskawki 1.0 150.0

Kolacja (ID: 116)

SEREK WIEJSKI Z RZODKIEWKĄ, BUŁKA (Posiłek) (ID: 19)

Serek wiejski połączyć z pokrojoną rzodkiewką, można opcjonalnie dodać szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem.

SKŁADNIKI:

Serek wiejski 1.0 200.0
Rzodkiewka 6.0 90.0
Bułka grahamka 1.0 90.0

PIECZONA OWSIANKA BROWNIE OREO Z BORÓWKAMI (Posiłek) (ID: 37)

Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać kakao i mleko. Wymieszać całość z płatkami owsianymi. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć owsiankę z owocami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać z pokruszonym oreo.

SKŁADNIKI:

Banan 0.5 60.0
Ciastko Oreo 2.0 22.0
Kakao naturalne (proszek) 3.0 15.0
Mleko 2% 90.0 90.0
Płatki owsiane 0.5 55.0
Borówka amerykańska 1.0 50.0

BANAN (Posiłek) (ID: 33)

Banan

SKŁADNIKI:

Banan 1.0 120.0

JABŁKO (Dodatek) (ID: 20)

jabłko

SKŁADNIKI:

Jabłko 1.0 170.0

SKYR PITNY PIĄTNICA - JAGODA (Napój) (ID: 26)

SKYR PITNY PIĄTNICA - JAGODA

SKŁADNIKI:

SKYR PITNY PIĄTNICA - JAGODA 1.0 330.0

SKYR PITNY TRUSKAWKOWY FRUVITA (Napój) (ID: 32)

SKYR PITNY TRUSKAWKOWY FRUVITA

SKŁADNIKI:

Skyr pitny truskawkowy fruvita 1.0 250.0

JABŁKO (Dodatek) (ID: 28)

Jabłko obrać.

SKŁADNIKI:

Jabłko 1.0 170.0

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ (Dodatek) (ID: 34)

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

Drożdżówka z kruszonką 1.0 100.0

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ (Posiłek) (ID: 49)

Drożdżówka z kruszonką

SKŁADNIKI:

Drożdżówka z kruszonką 1.0 100.0

CIASTECZKA OWSIANE (Posiłek) (ID: 59)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płatki owsiane połączyć z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką formować ciasteczka. Piec około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane 3.34 33.34
Cukier 2.0 10.0
Mąka pszenna 0.67 8.0
Proszek do pieczenia 0.17 0.67
Jajko 0.34 16.67
Masło 13.34 13.34

JABŁKA POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ (Posiłek) (ID: 42)

Jabłko obrać. Pozbawić pestek i szypułek. Pokroić w kostkę. Przełożyć do foremki lub małego naczynia żaroodpornego lub kokilek. Płatki owsiane połączyć z mąką, masłem i cukrem. Wierzch owoców posypać kruszonką i piec w 180 stopniach aż się zarumieni.

SKŁADNIKI:

Jabłko 1.0 170.0
Płatki owsiane 1.0 10.0
Mąka pszenna 2.5 30.0
Masło 1.5 15.0
Cukier 1.0 12.0

BANAN (Dodatek) (ID: 55)

banana obrać.

SKŁADNIKI:

Banan 1.0 120.0

JABŁKO (Dodatek) (ID: 50)

Jabłko.

SKŁADNIKI:

Jabłko 1.0 170.0

KIWI (Dodatek) (ID: 71)

Kiwi obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do miseczki. Podawać z miodem.

SKŁADNIKI:

Kiwi 1.0 75.0
Miód 1.0 10.0

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (THERMOMIX) (Posiłek) (ID: 88)

Proszę przygotować drożdżówki według przepisu Thermomix.

SKŁADNIKI:

Mąka pszenna 71.25 71.25
Cukier 18.75 18.75
Masło 15.0 15.0
Mleko 2% 31.25 31.25
Drożdże 3.75 3.75
Jajko 0.25 12.5
Cukier wanilinowy 0.13 0.5
Sól 0.13 0.04
Truskawki 43.75 43.75

SEREK WIEJSKI Z POMIDORKAMI, BUŁKA (Posiłek) (ID: 110)

Serek wiejski połączyć z pomidorkami. Doprawić solą i pieprzem.

SKŁADNIKI:

Bułka 1.0 60.0
Serek wiejski 1.0 200.0
Pomidor koktajlowy 1.0 100.0

WAFLE RYŻOWE W CZEKOLADZIE (Dodatek) (ID: 115)

Czekoladę roztopić i polać nią wafle.

SKŁADNIKI:

Wafel ryżowy 2.0 20.0
Czekolada mleczna 3.0 18.0

SORBET TRUSKAWKOWY (THERMOMIX) (Posiłek) (ID: 114)

Proszę przygotować sorbet według przepisu Thermomix.

SKŁADNIKI:

Truskawki 125.0 125.0
Cukier 15.0 15.0
Banan 0.25 30.0

CIASTKA OWSIANE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I CZEKOLADĄ (THERMOMIX) (Posiłek) (ID: 133)

Ciasteczka proszę przygotować według przepisu Thermomix.

SKŁADNIKI:

Orzeszki ziemne prażone 3.4 3.4
Czekolada gorzka 3.4 3.4
Masło 6.7 6.7
Jajko 0.07 3.4
Masło orzechowe 3.4 3.4
Cukier 8.3 8.3
Płatki owsiane 11.7 11.7
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 5.33 5.33
Proszek do pieczenia 0.07 0.27
Cynamon 0.03 0.13

MALINY (Dodatek) (ID: 134)

Maliny umyć.

SKŁADNIKI:

Maliny 1.0 70.0

TRUSKAWKI Z MASCARPONE I HERBATNIKAMI (Posiłek) (ID: 153)

Mascarpone wymieszać z jogurtem naturalnym i miodem. Truskawki pokroić i położyć na jogurcie. Posypać pokruszonymi herbatnikami.

SKŁADNIKI:

Ser mascarpone 50.0 50.0
Skyr naturalny 0.5 75.0
Miód 1.0 8.0
Truskawki 2.0 140.0
Herbatnik 2.0 10.0

CZEKOLADA BIAŁA (Dodatek) (ID: 160)

Czekolada biała

SKŁADNIKI:

Czekolada biała 2.0 12.0

SKYR PITNY JAGODOWY LUB TRUSKAWKOWY (Dodatek) (ID: 15)

Skyr PITNY jagodowy lub truskawkowy

SKŁADNIKI:

Jogurt skyr 1.0 150.0

JOGURT ACTIVIA PITNA JAGODOWA LUB TRUSKAWKOWA (Napój) (ID: 48)

Jogurt Activia PITNA jagodowa lub truskawkowa

SKŁADNIKI:

Jogurt Activia PITNA 1.0 256.0

JOGURT ACTIVIA PITNA JAGODOWA LUB TRUSKAWKOWA (Dodatek) (ID: 60)

Jogurt Activia PITNA jagodowa lub truskawkowa

SKŁADNIKI:

Jogurt Activia PITNA 1.0 230.0

CRUMBLE OWOCOWE (Posiłek) (ID: 179)

Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego wraz z malinami i borówkami. Masło połączyć z miodem, płatkami owsianymi i wiórkami. Rozetrzeć na kruszonkę i położyć na owocach. Zapiekać w 190 stopniach aż się zarumieni.

SKŁADNIKI:

Jabłko 1.0 170.0
Maliny 1.0 70.0
Borówka amerykańska 1.0 50.0
Cynamon 1.0 4.0
Wiórki kokosowe 1.0 6.0
Płatki owsiane 2.0 20.0
Masło 1.0 10.0
Miód 1.0 8.0

BYŁO Z MASŁEM ORZECHOWY, KTÓRE USUWAMY (Posiłek) (ID: 188)

Było z masłem orzechowy, które usuwamy

SKŁADNIKI:

Obiad (ID: 128)

Kolacja (ID: 119)

SEREK WIEJSKI Z PAPRYKĄ (Dodatek) (ID: 85)

Serek wiejski połączyć z pokrojoną papryką. Doprawić.

SKŁADNIKI:

Serek wiejski 1.0 200.0
Papryka czerwona 0.25 57.5
Pieprz czarny 1.0 0.3
Sól 1.0 0.3