Dzień 36. Notatki
Śniadanie (ID: 127)
Kolacja (ID: 129)
Obiad (ID: 118)
OGÓREK KISZONY (Posiłek) (ID: 204)
Ogórek kiszony obrać.
SKŁADNIKI:
| Ogórek kiszony | 2.0 | 60.0 |
MALINY (Dodatek) (ID: 23)
maliny, lub truskawki jeśli maliny nie będą dostępne
SKŁADNIKI:
| Maliny | 1.0 | 70.0 |
OGÓREK KISZONY (Posiłek) (ID: 203)
Ogórek kiszony obrać.
SKŁADNIKI:
| Ogórek kiszonek | 2.0 | 60.0 |
WRAP Z KURCZAKIEM, PRZECIEREM POMIDOROWYM I OLIWKAMI (Posiłek) (ID: 56)
Mięso pokroić na paski lub w kostkę. Natrzeć przyprawami i usmażyć/dusić (tak żeby było miękkie) na oliwie. Tortillę posmarować sosem. Ułożyć mięso, oliwki, mozzarellę, paprykę. Można podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.
SKŁADNIKI:
| Papryka słodka w proszku | 1.0 | 4.0 |
| Oregano suszone | 1.0 | 0.3 |
| Oliwa z oliwek | 2.0 | 10.0 |
| Przecier pomidorowy | 4.0 | 60.0 |
| Pierś z kurczaka | 150.0 | 150.0 |
| Sól | 1.0 | 0.3 |
| Pieprz czarny | 1.0 | 0.3 |
| Oliwki | 1.0 | 45.0 |
| Tortilla pełnoziarnista | 1.0 | 60.0 |
| Papryka czerwona | 0.25 | 57.5 |
| Ser mozzarella | 0.5 | 62.5 |
OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 45)
Ogórek kiszony obieramy dokładnie ze skórki.
SKŁADNIKI:
| Ogórek kiszony | 2.0 | 120.0 |
OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 83)
Ogórek kiszony obrać
SKŁADNIKI:
| Ogórek kiszony | 2.0 | 120.0 |
OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 77)
Ogórek kiszony
SKŁADNIKI:
| Ogórek kiszony | 2.0 | 120.0 |
OLIWKI (Dodatek) (ID: 119)
Oliwki czarne
SKŁADNIKI:
| Oliwki czarne | 4.0 | 12.0 |
SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 109)
Wycisnąć 2 pomarańcze
SKŁADNIKI:
| Pomarańcza | 2.0 | 240.0 |
SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 127)
Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)
SKŁADNIKI:
| Pomarańcze | 2.0 | 240.0 |
SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Dodatek) (ID: 143)
Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)
SKŁADNIKI:
| Pomarańcze | 2.0 | 240.0 |
SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 180)
Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)
SKŁADNIKI:
| Pomarańcze | 2.0 | 240.0 |
OLIWKI (Dodatek) (ID: 169)
Czarne oliwki
SKŁADNIKI:
| Oliwka czarna | 4.0 | 45.0 |
OGÓREK KISZONY (Dodatek) (ID: 183)
Ogórek kiszony obrać.
SKŁADNIKI:
| Ogórek kiszony | 2.0 | 120.0 |
SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 118)
Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)
SKŁADNIKI:
| Pomarańcza | 2.0 | 240.0 |
Kolacja (ID: 120)
TRUSKAWKI (Dodatek) (ID: 121)
Truskawki umyć.
SKŁADNIKI:
| Truskawki | 1.0 | 150.0 |
Kolacja (ID: 116)
SEREK WIEJSKI Z RZODKIEWKĄ, BUŁKA (Posiłek) (ID: 19)
Serek wiejski połączyć z pokrojoną rzodkiewką, można opcjonalnie dodać szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem.
SKŁADNIKI:
| Serek wiejski | 1.0 | 200.0 |
| Rzodkiewka | 6.0 | 90.0 |
| Bułka grahamka | 1.0 | 90.0 |
PIECZONA OWSIANKA BROWNIE OREO Z BORÓWKAMI (Posiłek) (ID: 37)
Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać kakao i mleko. Wymieszać całość z płatkami owsianymi. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć owsiankę z owocami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać z pokruszonym oreo.
SKŁADNIKI:
| Banan | 0.5 | 60.0 |
| Ciastko Oreo | 2.0 | 22.0 |
| Kakao naturalne (proszek) | 3.0 | 15.0 |
| Mleko 2% | 90.0 | 90.0 |
| Płatki owsiane | 0.5 | 55.0 |
| Borówka amerykańska | 1.0 | 50.0 |
BANAN (Posiłek) (ID: 33)
Banan
SKŁADNIKI:
| Banan | 1.0 | 120.0 |
JABŁKO (Dodatek) (ID: 20)
jabłko
SKŁADNIKI:
| Jabłko | 1.0 | 170.0 |
SKYR PITNY PIĄTNICA - JAGODA (Napój) (ID: 26)
SKYR PITNY PIĄTNICA - JAGODA
SKŁADNIKI:
| SKYR PITNY PIĄTNICA - JAGODA | 1.0 | 330.0 |
SKYR PITNY TRUSKAWKOWY FRUVITA (Napój) (ID: 32)
SKYR PITNY TRUSKAWKOWY FRUVITA
SKŁADNIKI:
| Skyr pitny truskawkowy fruvita | 1.0 | 250.0 |
JABŁKO (Dodatek) (ID: 28)
Jabłko obrać.
SKŁADNIKI:
| Jabłko | 1.0 | 170.0 |
DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ (Dodatek) (ID: 34)
DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
| Drożdżówka z kruszonką | 1.0 | 100.0 |
DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ (Posiłek) (ID: 49)
Drożdżówka z kruszonką
SKŁADNIKI:
| Drożdżówka z kruszonką | 1.0 | 100.0 |
CIASTECZKA OWSIANE (Posiłek) (ID: 59)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płatki owsiane połączyć z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką formować ciasteczka. Piec około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.
SKŁADNIKI:
| Płatki owsiane | 3.34 | 33.34 |
| Cukier | 2.0 | 10.0 |
| Mąka pszenna | 0.67 | 8.0 |
| Proszek do pieczenia | 0.17 | 0.67 |
| Jajko | 0.34 | 16.67 |
| Masło | 13.34 | 13.34 |
JABŁKA POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ (Posiłek) (ID: 42)
Jabłko obrać. Pozbawić pestek i szypułek. Pokroić w kostkę. Przełożyć do foremki lub małego naczynia żaroodpornego lub kokilek. Płatki owsiane połączyć z mąką, masłem i cukrem. Wierzch owoców posypać kruszonką i piec w 180 stopniach aż się zarumieni.
SKŁADNIKI:
| Jabłko | 1.0 | 170.0 |
| Płatki owsiane | 1.0 | 10.0 |
| Mąka pszenna | 2.5 | 30.0 |
| Masło | 1.5 | 15.0 |
| Cukier | 1.0 | 12.0 |
BANAN (Dodatek) (ID: 55)
banana obrać.
SKŁADNIKI:
| Banan | 1.0 | 120.0 |
JABŁKO (Dodatek) (ID: 50)
Jabłko.
SKŁADNIKI:
| Jabłko | 1.0 | 170.0 |
KIWI (Dodatek) (ID: 71)
Kiwi obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do miseczki. Podawać z miodem.
SKŁADNIKI:
| Kiwi | 1.0 | 75.0 |
| Miód | 1.0 | 10.0 |
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (THERMOMIX) (Posiłek) (ID: 88)
Proszę przygotować drożdżówki według przepisu Thermomix.
SKŁADNIKI:
| Mąka pszenna | 71.25 | 71.25 |
| Cukier | 18.75 | 18.75 |
| Masło | 15.0 | 15.0 |
| Mleko 2% | 31.25 | 31.25 |
| Drożdże | 3.75 | 3.75 |
| Jajko | 0.25 | 12.5 |
| Cukier wanilinowy | 0.13 | 0.5 |
| Sól | 0.13 | 0.04 |
| Truskawki | 43.75 | 43.75 |
SEREK WIEJSKI Z POMIDORKAMI, BUŁKA (Posiłek) (ID: 110)
Serek wiejski połączyć z pomidorkami. Doprawić solą i pieprzem.
SKŁADNIKI:
| Bułka | 1.0 | 60.0 |
| Serek wiejski | 1.0 | 200.0 |
| Pomidor koktajlowy | 1.0 | 100.0 |
WAFLE RYŻOWE W CZEKOLADZIE (Dodatek) (ID: 115)
Czekoladę roztopić i polać nią wafle.
SKŁADNIKI:
| Wafel ryżowy | 2.0 | 20.0 |
| Czekolada mleczna | 3.0 | 18.0 |
SORBET TRUSKAWKOWY (THERMOMIX) (Posiłek) (ID: 114)
Proszę przygotować sorbet według przepisu Thermomix.
SKŁADNIKI:
| Truskawki | 125.0 | 125.0 |
| Cukier | 15.0 | 15.0 |
| Banan | 0.25 | 30.0 |
CIASTKA OWSIANE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I CZEKOLADĄ (THERMOMIX) (Posiłek) (ID: 133)
Ciasteczka proszę przygotować według przepisu Thermomix.
SKŁADNIKI:
| Orzeszki ziemne prażone | 3.4 | 3.4 |
| Czekolada gorzka | 3.4 | 3.4 |
| Masło | 6.7 | 6.7 |
| Jajko | 0.07 | 3.4 |
| Masło orzechowe | 3.4 | 3.4 |
| Cukier | 8.3 | 8.3 |
| Płatki owsiane | 11.7 | 11.7 |
| Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 | 5.33 | 5.33 |
| Proszek do pieczenia | 0.07 | 0.27 |
| Cynamon | 0.03 | 0.13 |
MALINY (Dodatek) (ID: 134)
Maliny umyć.
SKŁADNIKI:
| Maliny | 1.0 | 70.0 |
TRUSKAWKI Z MASCARPONE I HERBATNIKAMI (Posiłek) (ID: 153)
Mascarpone wymieszać z jogurtem naturalnym i miodem. Truskawki pokroić i położyć na jogurcie. Posypać pokruszonymi herbatnikami.
SKŁADNIKI:
| Ser mascarpone | 50.0 | 50.0 |
| Skyr naturalny | 0.5 | 75.0 |
| Miód | 1.0 | 8.0 |
| Truskawki | 2.0 | 140.0 |
| Herbatnik | 2.0 | 10.0 |
CZEKOLADA BIAŁA (Dodatek) (ID: 160)
Czekolada biała
SKŁADNIKI:
| Czekolada biała | 2.0 | 12.0 |
SKYR PITNY JAGODOWY LUB TRUSKAWKOWY (Dodatek) (ID: 15)
Skyr PITNY jagodowy lub truskawkowy
SKŁADNIKI:
| Jogurt skyr | 1.0 | 150.0 |
JOGURT ACTIVIA PITNA JAGODOWA LUB TRUSKAWKOWA (Napój) (ID: 48)
Jogurt Activia PITNA jagodowa lub truskawkowa
SKŁADNIKI:
| Jogurt Activia PITNA | 1.0 | 256.0 |
JOGURT ACTIVIA PITNA JAGODOWA LUB TRUSKAWKOWA (Dodatek) (ID: 60)
Jogurt Activia PITNA jagodowa lub truskawkowa
SKŁADNIKI:
| Jogurt Activia PITNA | 1.0 | 230.0 |
CRUMBLE OWOCOWE (Posiłek) (ID: 179)
Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego wraz z malinami i borówkami. Masło połączyć z miodem, płatkami owsianymi i wiórkami. Rozetrzeć na kruszonkę i położyć na owocach. Zapiekać w 190 stopniach aż się zarumieni.
SKŁADNIKI:
| Jabłko | 1.0 | 170.0 |
| Maliny | 1.0 | 70.0 |
| Borówka amerykańska | 1.0 | 50.0 |
| Cynamon | 1.0 | 4.0 |
| Wiórki kokosowe | 1.0 | 6.0 |
| Płatki owsiane | 2.0 | 20.0 |
| Masło | 1.0 | 10.0 |
| Miód | 1.0 | 8.0 |
BYŁO Z MASŁEM ORZECHOWY, KTÓRE USUWAMY (Posiłek) (ID: 188)
Było z masłem orzechowy, które usuwamy
SKŁADNIKI:
Obiad (ID: 128)
Kolacja (ID: 119)
SEREK WIEJSKI Z PAPRYKĄ (Dodatek) (ID: 85)
Serek wiejski połączyć z pokrojoną papryką. Doprawić.
SKŁADNIKI:
| Serek wiejski | 1.0 | 200.0 |
| Papryka czerwona | 0.25 | 57.5 |
| Pieprz czarny | 1.0 | 0.3 |
| Sól | 1.0 | 0.3 |