Dzień 3. Środa

Śniadanie (ID: 3)

PUSZYSTE PLACKI JOGURTOWE Z BORÓWKAMI (Posiłek) (ID: 18)

W miseczce umieścić jogurt i jajka. Wymieszać dokładnie rózgą do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do smażenia najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca np. naleśnikowa. Placki smażyć z obu stron. Podawać z borówkami.

SKŁADNIKI:

Borówka amerykańska 2.0 100.0
Jajko 1.0 50.0
Jogurt naturalny 0.5 90.0
Mąka pszenna 70.0 70.0
Proszek do pieczenia 0.75 3.0

Kolacja (ID: 16)

ZAPIEKANKI Z SOSEM POMIDOROWYM, OREGANO I TARTĄ MOZZARELLĄ (Posiłek) (ID: 24)

Pieczywo zapiec delikatnie w piekarniku, posmarować sosem bolońskim z Łowicza (można zastąpić sosem spaghetti z Łowicza) i posypać oregano. Ponownie delikatnie zapiec. Na wierzch ułożyć tarty ser i zapiec ponownie aż ser się rozpuści. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ser się roztopi.

SKŁADNIKI:

Chleb 3.0 105.0
Oregano suszone 0.5 2.0
Sos boloński 3.0 45.0
Ser mozzarella 0.5 62.5

II Śniadanie (ID: 14)

Obiad (ID: 15)

NALEŚNIKI (Posiłek) (ID: 21)

Mąkę, jajko, mleko, wodę i sól umieścić w misce i zmiksować. Patelnię naleśnikową należy dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki. Wyłożyć naleśniki na talerz z ręcznikiem papierowym. Podawać z malinami, lub truskawki jeśli maliny nie będą dostępne

SKŁADNIKI:

Mąka pszenna 0.5 65.0
Mleko 2% 0.5 115.0
Woda źródlana 90.0 90.0
Sól 1.0 0.3
Jajko 1.0 50.0
Maliny (lub truskawki) 1.0 100.0

TWAROŻEK DO NALEŚNIKÓW (Dodatek) (ID: 22)

Twaróg rozgnieść widelcem. Połączyć z jogurtem i miodem. Dodać cukier waniliowy i wymieszać.

SKŁADNIKI:

Twaróg półtłusty 0.5 125.0
Jogurt naturalny 1.0 20.0
Miód 2.0 16.0
Cukier waniliowy 0.25 4.0