Dzień 23. Wtorek
Śniadanie (ID: 87)
SZYBKI OMLET Z DŻEMEM (Posiłek) (ID: 1)
Jajka wbić do naczynia, roztrzepać. Dodać mleko i mąkę. Dokładnie rozmieszać rózgą. Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron (można smażyć pod przykryciem – będzie wtedy trochę szybciej gotowy). Podawać z dżemem.
SKŁADNIKI:
| Jajko | 2.0 | 100.0 |
| Mleko 2% | 3.0 | 45.0 |
| Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 | 1.0 | 15.0 |
| Mąka pszenna | 3.0 | 36.0 |
| Dżem bez cukru | 3.0 | 45.0 |
KAKAO (Napój) (ID: 145)
Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.
SKŁADNIKI:
| Kakao Puchatek | 20.0 | 20.0 |
| Mleko 2% | 200.0 | 200.0 |
Kolacja (ID: 90)
PIZZERKI ORKISZOWE (Posiłek) (ID: 40)
1. Do naczynia wlać ciepłą wodę (nie gorącą). Wrzucić drożdże, cukier i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Płyn powinien zacząć się lekko pienić. 2. Następnie dodać mąkę, oliwę i sól. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Przygotować sos: w małym garnku rozgrzać masło i zeszklić rozgnieciony czosnek (można dodać szczyptę cukru). Następnie zalać pomidorami z puszki, doprawić i gotować kilka minut aż odparuje nadmiar wody. 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na równe części i z każdej z nich uformować bardzo cienki placek, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. 5. Placki podpiec w piekarniku około 5 minut, potem posmarować sosem i podpiec ponownie około 5 minut, następnie ułożyć ser oraz dodatki i piec około 5 minut(do rozpuszczenia i zarumienienia sera). 6. Podawać z oliwkami czarnymi odsączonymi - osobno
SKŁADNIKI:
| Drożdże | 10.0 | 10.0 |
| Woda źródlana (ciepła) | 55.0 | 55.0 |
| Mąka orkiszowa pełnoziarnista | 62.5 | 62.5 |
| Mąka pszenna | 31.25 | 31.25 |
| Cukier | 0.25 | 1.25 |
| Oliwa z oliwek | 0.25 | 2.5 |
| Sól | 0.38 | 2.25 |
| Masło | 0.25 | 2.5 |
| Czosnek | 0.5 | 2.5 |
| Pomidory w puszce | 0.25 | 100.0 |
| Oregano suszone | 0.25 | 1.0 |
| Szynka drobiowa | 1.0 | 15.0 |
| Ser mozarella tarta | 0.5 | 50.0 |
| Oliwki | 8.0 | 50.0 |
Obiad (ID: 89)
SPAGHETTI NAPOLETANA (Posiłek) (ID: 35)
Thermomix. Podawać z oliwkami czarnymi na osobnym talerzyku.
SKŁADNIKI:
| Makaron Spaghetti | 75.0 | 62.5 |
| Czosnek | 1.0 | 4.0 |
| Oliwa z oliwek | 5.0 | 5.0 |
| Masło | 2.5 | 2.5 |
| Pomidory | 300.0 | 250.0 |
| Woda | 25.0 | 25.0 |
| Sól | 0.25 | 1.0 |
| Pieprz czarny mielony | 0.1 | 0.1 |
| Cukier | 0.2 | 0.5 |
| Oliwki czarne | 6.0 | None |
SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 148)
Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)
SKŁADNIKI:
| Pomarańcze | 2.0 | 240.0 |