Dzień 23. Wtorek

Śniadanie (ID: 87)

SZYBKI OMLET Z DŻEMEM (Posiłek) (ID: 1)

Jajka wbić do naczynia, roztrzepać. Dodać mleko i mąkę. Dokładnie rozmieszać rózgą. Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron (można smażyć pod przykryciem – będzie wtedy trochę szybciej gotowy). Podawać z dżemem.

SKŁADNIKI:

Jajko 2.0 100.0
Mleko 2% 3.0 45.0
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 1.0 15.0
Mąka pszenna 3.0 36.0
Dżem bez cukru 3.0 45.0

KAKAO (Napój) (ID: 145)

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

SKŁADNIKI:

Kakao Puchatek 20.0 20.0
Mleko 2% 200.0 200.0

Kolacja (ID: 90)

PIZZERKI ORKISZOWE (Posiłek) (ID: 40)

1. Do naczynia wlać ciepłą wodę (nie gorącą). Wrzucić drożdże, cukier i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Płyn powinien zacząć się lekko pienić. 2. Następnie dodać mąkę, oliwę i sól. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Przygotować sos: w małym garnku rozgrzać masło i zeszklić rozgnieciony czosnek (można dodać szczyptę cukru). Następnie zalać pomidorami z puszki, doprawić i gotować kilka minut aż odparuje nadmiar wody. 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na równe części i z każdej z nich uformować bardzo cienki placek, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. 5. Placki podpiec w piekarniku około 5 minut, potem posmarować sosem i podpiec ponownie około 5 minut, następnie ułożyć ser oraz dodatki i piec około 5 minut(do rozpuszczenia i zarumienienia sera). 6. Podawać z oliwkami czarnymi odsączonymi - osobno

SKŁADNIKI:

Drożdże 10.0 10.0
Woda źródlana (ciepła) 55.0 55.0
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 62.5 62.5
Mąka pszenna 31.25 31.25
Cukier 0.25 1.25
Oliwa z oliwek 0.25 2.5
Sól 0.38 2.25
Masło 0.25 2.5
Czosnek 0.5 2.5
Pomidory w puszce 0.25 100.0
Oregano suszone 0.25 1.0
Szynka drobiowa 1.0 15.0
Ser mozarella tarta 0.5 50.0
Oliwki 8.0 50.0

Obiad (ID: 89)

SPAGHETTI NAPOLETANA (Posiłek) (ID: 35)

Thermomix. Podawać z oliwkami czarnymi na osobnym talerzyku.

SKŁADNIKI:

Makaron Spaghetti 75.0 62.5
Czosnek 1.0 4.0
Oliwa z oliwek 5.0 5.0
Masło 2.5 2.5
Pomidory 300.0 250.0
Woda 25.0 25.0
Sól 0.25 1.0
Pieprz czarny mielony 0.1 0.1
Cukier 0.2 0.5
Oliwki czarne 6.0 None

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY) (Napój) (ID: 148)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

SKŁADNIKI:

Pomarańcze 2.0 240.0