Dzień 22. Poniedziałek
Obiad (ID: 85)
GOTOWANA MARCHEWKA (Dodatek) (ID: 142)
Marchew obrać przed gotowaniem. Do garnka wlewamy wodę tak, aby przykryła marchewki. Wsypujemy około 2 łyżeczki soli na 1 l wody oraz słodzimy około 1 łyżeczką na 1 l wody. Marchew gotować pod przykryciem. Po około 20-25 minutach powinna być gotowa. Ma być al dente. Aby to sprawdzić wystarczy tylko wbić delikatnie widelec w marchew.
SKŁADNIKI:
| Marchew | 1.0 | 45.0 |
| Cukier | 1.0 | 5.0 |
| Sól | 2.0 | 10.0 |
KURCZAK W MUSZTARDZIE (Posiłek) (ID: 140)
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Mięso dobrze umyć, rozbić przez folie do pieczenia na filety grubości ok. 1 cm. Musztardę wymieszać z miodem. Mięso posypać lekko solą, nasmarować sosem miodowo-musztardowym i zamarynować (wstawić do lodówki na 30 min). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć mięso i piec ok. 25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować. Podawać z sokiem pomarańczowym (dla Niko).
SKŁADNIKI:
| Pierś z kurczaka | 150.0 | 150.0 |
| Musztarda | 1.0 | 20.0 |
| Miód | 1.0 | 8.0 |
| Sól | 1.0 | 0.3 |
| Pomarańcze | 2.0 | 120.0 |
| Ziemniak | 3.0 | 225.0 |
Śniadanie (ID: 83)
KAKAO (Napój) (ID: 137)
Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.
SKŁADNIKI:
| Kakao Puchatek | 20.0 | 20.0 |
| Mleko 2% | 200.0 | 200.0 |
GRZANKI Z SERKIEM WIEJSKIM, WĘDLINĄ I POMIDORKAMI (Posiłek) (ID: 138)
Pieczywo podpiec na suchej patelni, następnie przewrócić na drugą stronę.
SKŁADNIKI:
| Chleb | 2.0 | 70.0 |
| Serek wiejski | 0.5 | 100.0 |
| Szynka drobiowa | 2.0 | 30.0 |
| Pomidor koktajlowy | 1.0 | 100.0 |
II Śniadanie (ID: 84)
Kolacja (ID: 86)
PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO (Posiłek) (ID: 144)
Do naczynia wbić jajka, dodać cukier i lekko ubić. Następnie dodać serek wiejski i wymieszać. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Smażyć na patelni nieprzywierającej. Łyżką formować placki. Po około 1,5 minuty przewracać na drugą stronę. Nie smażyć zbyt długo, aby ich nie przesuszyć. Podawać z pokrojoną truskawką.
SKŁADNIKI:
| Serek wiejski | 0.5 | 100.0 |
| Jajko | 1.0 | 50.0 |
| Mąka pszenna | 40.0 | 40.0 |
| Cukier wanilinowy | 1.0 | 4.0 |
| Proszek do pieczenia | 0.5 | 2.0 |
| Truskawki | 8.0 | 100.0 |