Dzień 22. Poniedziałek

Obiad (ID: 85)

GOTOWANA MARCHEWKA (Dodatek) (ID: 142)

Marchew obrać przed gotowaniem. Do garnka wlewamy wodę tak, aby przykryła marchewki. Wsypujemy około 2 łyżeczki soli na 1 l wody oraz słodzimy około 1 łyżeczką na 1 l wody. Marchew gotować pod przykryciem. Po około 20-25 minutach powinna być gotowa. Ma być al dente. Aby to sprawdzić wystarczy tylko wbić delikatnie widelec w marchew.

SKŁADNIKI:

Marchew 1.0 45.0
Cukier 1.0 5.0
Sól 2.0 10.0

KURCZAK W MUSZTARDZIE (Posiłek) (ID: 140)

Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Mięso dobrze umyć, rozbić przez folie do pieczenia na filety grubości ok. 1 cm. Musztardę wymieszać z miodem. Mięso posypać lekko solą, nasmarować sosem miodowo-musztardowym i zamarynować (wstawić do lodówki na 30 min). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć mięso i piec ok. 25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować. Podawać z sokiem pomarańczowym (dla Niko).

SKŁADNIKI:

Pierś z kurczaka 150.0 150.0
Musztarda 1.0 20.0
Miód 1.0 8.0
Sól 1.0 0.3
Pomarańcze 2.0 120.0
Ziemniak 3.0 225.0

Śniadanie (ID: 83)

KAKAO (Napój) (ID: 137)

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

SKŁADNIKI:

Kakao Puchatek 20.0 20.0
Mleko 2% 200.0 200.0

GRZANKI Z SERKIEM WIEJSKIM, WĘDLINĄ I POMIDORKAMI (Posiłek) (ID: 138)

Pieczywo podpiec na suchej patelni, następnie przewrócić na drugą stronę.

SKŁADNIKI:

Chleb 2.0 70.0
Serek wiejski 0.5 100.0
Szynka drobiowa 2.0 30.0
Pomidor koktajlowy 1.0 100.0

II Śniadanie (ID: 84)

Kolacja (ID: 86)

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO (Posiłek) (ID: 144)

Do naczynia wbić jajka, dodać cukier i lekko ubić. Następnie dodać serek wiejski i wymieszać. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Smażyć na patelni nieprzywierającej. Łyżką formować placki. Po około 1,5 minuty przewracać na drugą stronę. Nie smażyć zbyt długo, aby ich nie przesuszyć. Podawać z pokrojoną truskawką.

SKŁADNIKI:

Serek wiejski 0.5 100.0
Jajko 1.0 50.0
Mąka pszenna 40.0 40.0
Cukier wanilinowy 1.0 4.0
Proszek do pieczenia 0.5 2.0
Truskawki 8.0 100.0