Dzień 2. Wtorek

Obiad (ID: 12)

PIECZONE KOTLECIKI Z INDYKA Z MARCHEWKĄ (Posiłek) (ID: 116)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W misce umieścić mielone mięso, dodać marchewkę oraz przyprawy. Wymieszać i wyrobić dłońmi. Następnie formować kotleciki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmarować olejem pędzelkiem. Piec około 30-40 minut. 2.Podawać z oliwkami czarnymi (oddzielnie). 3. Podawać z sokiem pomarańczowym (dla Niko).

SKŁADNIKI:

Marchew 0.5 22.5
Mięso mielone z indyka 150.0 150.0
Olej rzepakowy 1.0 5.0
Oregano suszone 0.5 2.0
Papryka słodka w proszku 0.5 2.0
Pieprz czarny 1.0 0.3
Sól 1.0 0.3
Oliwka czarna 4.0 25.0
Pomarańcza 2.0 240.0

OPIEKANE MŁODE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH (Posiłek) (ID: 117)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować. Wytrzeć ręcznikiem papierowym lub odstawić do wyschnięcia. Następnie pokroić na grube paski lub półksiężyce. Skropić olejem (niewielką ilością) i natrzeć solą. Przełożyć na blachę ale nie wykładamy papierem, aby nie były wilgotne. Piec około 30 minut.

SKŁADNIKI:

Ziemniak 3.0 225.0
Olej rzepakowy 0.5 2.5
Sól 1.0 0.3
Rozmaryn suszony 1.0 5.0
Tymianek suszony 1.0 0.3

Śniadanie (ID: 2)

CZEKOLADOWA OWSIANKA NA MLEKU Z MALINAMI I KAWAŁKAMI CZEKOLADY (Posiłek) (ID: 13)

Czekoladę posiekać. Płatki owsiane z dodatkiem kakao ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami. W przypadku braku czasu można płatki i nasiona zalać dzień wcześniej mlekiem. Odstawić na noc do lodówki. Rano dodać odrobinę wody, podgrzać i połączyć z dodatkami.

SKŁADNIKI:

Czekolada mleczna 2.0 12.0
Kakao naturalne (proszek) 1.0 5.0
Mleko 2% 1.0 280.0
Płatki owsiane 5.0 50.0
Maliny 2.0 140.0

II Śniadanie (ID: 11)

Kolacja (ID: 13)

JAJKA SADZONE NA WĘDLINIE, PIECZYWO, WARZYWA (Posiłek) (ID: 17)

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szynkę w całości. Następnie wbić jajka i smażyć aż się zetną. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym.

SKŁADNIKI:

Szynka drobiowa 2.0 30.0
Olej rzepakowy 0.5 2.5
Chleb 2.0 70.0
Jajko 2.0 100.0
Rzodkiewka 4.0 60.0
Ogórek kiszony 2.0 120.0