Dzień 19. Piątek

Śniadanie (ID: 71)

CZEKOLADOWE PANCAKES (Posiłek) (ID: 113)

Wszystkie składniki oprócz oleju wrzucić do naczynia, zmiksować. Patelnię rozgrzać z olejem. Smażyć placuszki z obu stron. Podawać z musem malinowym.

SKŁADNIKI:

Mąka pszenna 0.5 65.0
Mleko 2% 0.38 86.25
Proszek do pieczenia 1.0 4.0
Jajko 0.5 25.0
Cukier 0.5 6.0
Kakao (proszek) 1.0 5.0
Olej rzepakowy 0.5 2.5
Maliny 10.0 100.0

KAKAO (Napój) (ID: 112)

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

SKŁADNIKI:

Kakao Puchatek 20.0 20.0
Mleko 2% 200.0 200.0

II Śniadanie (ID: 72)

Obiad (ID: 73)

CHILI CON CARNE Z RYŻEM (Posiłek) (ID: 16)

Mięso zmielić. Ryż ugotować. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju wraz z czosnkiem. Dodać pokrojoną paprykę i startą na dużych oczkach marchew. Poddusić. Następnie dodać mięso i wszystkie przyprawy. Dusić aż mięso będzie gotowe. Dodać pomidory i przecier. Gotować około 20 minut. W razie potrzeby dodać wody. Na koniec dodać kukurydzę, fasolkę i gotować jeszcze chwilę.

SKŁADNIKI:

Ryż biały 35.0 35.0
Cebula 0.25 25.0
Czosnek 0.5 2.5
Papryka czerwona 0.13 28.75
Marchew 0.5 23.0
Olej rzepakowy 0.5 5.0
Pierś z indyka 75.0 75.0
Papryka słodka w proszku 0.5 2.0
Papryczka chili suszona 0.5 0.2
Papryka ostra w proszku 0.5 0.2
Sól 0.5 0.1
Zioła prowansalskie 0.25 2.0
Pieprz czarny 0.15 0.3
Przecier pomidorowy 0.5 120.0
Pomidory w puszce 0.5 120.0
Kukurydza konserwowa 25.0 25.0
Fasola czerwona z puszki 25.0 25.0

Podwieczorek (ID: 74)

Kolacja (ID: 75)

TOSTY Z SOSEM BOLOŃSKIM, MOZZARELLA, WĘDLINĄ I POMIDORKAMI (Posiłek) (ID: 122)

Nagrzać piekarnik. Pieczywo podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu. Grzanki posmarować sosem bolońskim (z Łowicza, lub Spaghetti z Łowicza), ułożyć na wierzch szynkę, pokrojoną na plastry mozzarellę i zapiec. Podać osobno pomidorki.

SKŁADNIKI:

Chleb 2.0 70.0
Sos boloński z Łowicza 1.0 10.0
Ser mozzarella 2.0 40.0
Szynka drobiowa 2.0 30.0
Pomidor koktajlowy 1.0 100.0