Dzień 18. Czwartek
II Śniadanie (ID: 69)
Śniadanie (ID: 67)
KAKAO (Napój) (ID: 106)
Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.
SKŁADNIKI:
| Kakao Puchatek | 20.0 | 20.0 |
| Mleko 2% | 200.0 | 200.0 |
OWSIANKA NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI, MIODEM I MORELAMI (Posiłek) (ID: 107)
Płatki owsiane ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami.
SKŁADNIKI:
| Płatki owsiane | 5.0 | 50.0 |
| Mleko 2% | 1.0 | 230.0 |
| Truskawki | 2.0 | 140.0 |
| Morela suszona | 2.0 | 20.0 |
| Miód | 1.0 | 8.0 |
Obiad (ID: 68)
TYMIANKOWO-ROZMARYNOWE ZIEMNIAKI (Dodatek) (ID: 129)
Ziemniaki obrać, umyć, naciąć co 3 mm uważając, by nie przeciąć do dołu. Posypać ziemniaki przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni i piec przez do miękkości zależnie od ziemniaka, 30-60 minut.
SKŁADNIKI:
| Ziemniak | 3.0 | 225.0 |
| Tymianek suszony | 0.5 | 1.25 |
| Rozmaryn suszony | 1.0 | 5.0 |
| Sól | 1.0 | 0.3 |
| Pieprz czarny | 1.0 | 0.3 |
KURCZAK W POMIDOROWEJ MARYNACIE (Posiłek) (ID: 126)
Przecier pomidorowy, świeżą bazylię, oliwę, czosnek oraz przyprawy zblendować na jednolitą masę. W tym sosie zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka nakłuć w kilku miejscach i wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 60-90 minut. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym (osobno).
SKŁADNIKI:
| Przecier pomidorowy | 4.0 | 60.0 |
| Bazylia świeża | 1.0 | 3.0 |
| Oliwa z oliwek | 1.0 | 5.0 |
| Czosnek | 1.0 | 5.0 |
| Sól | 1.0 | 0.3 |
| Papryka słodka w proszku | 1.0 | 0.3 |
| Pierś z kurczaka | 2.0 | 180.0 |
| Ogórek kiszony | 2.0 | 120.0 |
Kolacja (ID: 70)
GRZANKI Z WĘDLINĄ I JAJKIEM GOTOWANYM (Posiłek) (ID: 111)
Jajka ugotować. Pieczywo podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu. Podawać osobno z jajkiem pokrojonym w plastry i wędlina oraz z papryką obraną i pokrojoną w plastry.
SKŁADNIKI:
| Jajko | 2.0 | 100.0 |
| Chleb | 2.0 | 70.0 |
| Szynka drobiowa | 2.0 | 30.0 |
| Papryka czerwona | 0.25 | 57.5 |