Dzień 18. Czwartek

II Śniadanie (ID: 69)

Śniadanie (ID: 67)

KAKAO (Napój) (ID: 106)

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

SKŁADNIKI:

Kakao Puchatek 20.0 20.0
Mleko 2% 200.0 200.0

OWSIANKA NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI, MIODEM I MORELAMI (Posiłek) (ID: 107)

Płatki owsiane ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami.

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane 5.0 50.0
Mleko 2% 1.0 230.0
Truskawki 2.0 140.0
Morela suszona 2.0 20.0
Miód 1.0 8.0

Obiad (ID: 68)

TYMIANKOWO-ROZMARYNOWE ZIEMNIAKI (Dodatek) (ID: 129)

Ziemniaki obrać, umyć, naciąć co 3 mm uważając, by nie przeciąć do dołu. Posypać ziemniaki przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni i piec przez do miękkości zależnie od ziemniaka, 30-60 minut.

SKŁADNIKI:

Ziemniak 3.0 225.0
Tymianek suszony 0.5 1.25
Rozmaryn suszony 1.0 5.0
Sól 1.0 0.3
Pieprz czarny 1.0 0.3

KURCZAK W POMIDOROWEJ MARYNACIE (Posiłek) (ID: 126)

Przecier pomidorowy, świeżą bazylię, oliwę, czosnek oraz przyprawy zblendować na jednolitą masę. W tym sosie zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka nakłuć w kilku miejscach i wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 60-90 minut. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym (osobno).

SKŁADNIKI:

Przecier pomidorowy 4.0 60.0
Bazylia świeża 1.0 3.0
Oliwa z oliwek 1.0 5.0
Czosnek 1.0 5.0
Sól 1.0 0.3
Papryka słodka w proszku 1.0 0.3
Pierś z kurczaka 2.0 180.0
Ogórek kiszony 2.0 120.0

Kolacja (ID: 70)

GRZANKI Z WĘDLINĄ I JAJKIEM GOTOWANYM (Posiłek) (ID: 111)

Jajka ugotować. Pieczywo podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu. Podawać osobno z jajkiem pokrojonym w plastry i wędlina oraz z papryką obraną i pokrojoną w plastry.

SKŁADNIKI:

Jajko 2.0 100.0
Chleb 2.0 70.0
Szynka drobiowa 2.0 30.0
Papryka czerwona 0.25 57.5