Dzień 10. Środa

Obiad (ID: 38)

OPIEKANE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI (Posiłek) (ID: 62)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki lub na półksiężyce. Skropić olejem i natrzeć solą, ziołami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut.

SKŁADNIKI:

Ziemniak 4.0 300.0
Olej rzepakowy 1.0 5.0
Sól 1.0 0.3
Rozmaryn suszony 1.0 0.3
Tymianek suszony 1.0 0.3

PIERŚ Z KURCZAKA W PAPIERUSIE (Posiłek) (ID: 61)

Kawałek papieru do pieczenia posmarować oliwą i posypać przyprawami. Mięso rozbić tłuczkiem. Mięso obłożyć papierem, tak aby przyprawy pokrywały cały kawałek kurczaka. Pierś w papirusie smażyć na suchej patelni około 10 minut z obu stron. Ogórki kiszone obrać i podać oddzielnie.

SKŁADNIKI:

Oliwa z oliwek 1.0 10.0
Bazylia suszona 1.0 0.3
Oregano suszone 1.0 0.3
Papryka ostra w proszku 1.0 0.3
Papryka słodka w proszku 1.0 4.0
Sól 1.0 0.3
Pieprz czarny 1.0 0.3
Pierś z kurczaka 200.0 200.0
Ogórek kiszony 2.0 60.0

Kolacja (ID: 39)

TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO Z OWOCAMI (Posiłek) (ID: 170)

Jajko wbić do miseczki, dodać mleko i cukier, całość rozkłócić widelcem. Bułkę pokroić w plastry, wymoczyć je w jajku. Rozgrzać patelnie, smażyć bułki z każdej strony około minutę. Podawać z owocami.

SKŁADNIKI:

Cukier 1.0 5.0
Bułka kajzerka 1.0 60.0
Borówka amerykańska 1.0 50.0
Truskawki 1.0 70.0
Jajko 1.0 50.0
Mleko 2% 2.0 30.0

II Śniadanie (ID: 37)

Śniadanie (ID: 36)

PUSZYSTE PLACKI JOGURTOWE Z BORÓWKAMI (POSIŁEK) (Posiłek) (ID: 201)

W miseczce umieścić jogurt i jajka. Wymieszać dokładnie rózgą do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do smażenia najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca np. naleśnikowa. Placki smażyć na oleju z obu stron. Podawać z borówkami.

SKŁADNIKI:

Borówka amerykańska 2.0 100.0
Jajko 1.0 50.0
Jogurt naturalny 0.5 90.0
Mąka pszenna 70.0 70.0
Proszek do pieczenia 0.75 3.0
Olej rzepakowy 1.0 5.0