Dzień 10. Środa
Obiad (ID: 38)
OPIEKANE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI (Posiłek) (ID: 62)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki lub na półksiężyce. Skropić olejem i natrzeć solą, ziołami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut.
SKŁADNIKI:
| Ziemniak | 4.0 | 300.0 |
| Olej rzepakowy | 1.0 | 5.0 |
| Sól | 1.0 | 0.3 |
| Rozmaryn suszony | 1.0 | 0.3 |
| Tymianek suszony | 1.0 | 0.3 |
PIERŚ Z KURCZAKA W PAPIERUSIE (Posiłek) (ID: 61)
Kawałek papieru do pieczenia posmarować oliwą i posypać przyprawami. Mięso rozbić tłuczkiem. Mięso obłożyć papierem, tak aby przyprawy pokrywały cały kawałek kurczaka. Pierś w papirusie smażyć na suchej patelni około 10 minut z obu stron. Ogórki kiszone obrać i podać oddzielnie.
SKŁADNIKI:
| Oliwa z oliwek | 1.0 | 10.0 |
| Bazylia suszona | 1.0 | 0.3 |
| Oregano suszone | 1.0 | 0.3 |
| Papryka ostra w proszku | 1.0 | 0.3 |
| Papryka słodka w proszku | 1.0 | 4.0 |
| Sól | 1.0 | 0.3 |
| Pieprz czarny | 1.0 | 0.3 |
| Pierś z kurczaka | 200.0 | 200.0 |
| Ogórek kiszony | 2.0 | 60.0 |
Kolacja (ID: 39)
TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO Z OWOCAMI (Posiłek) (ID: 170)
Jajko wbić do miseczki, dodać mleko i cukier, całość rozkłócić widelcem. Bułkę pokroić w plastry, wymoczyć je w jajku. Rozgrzać patelnie, smażyć bułki z każdej strony około minutę. Podawać z owocami.
SKŁADNIKI:
| Cukier | 1.0 | 5.0 |
| Bułka kajzerka | 1.0 | 60.0 |
| Borówka amerykańska | 1.0 | 50.0 |
| Truskawki | 1.0 | 70.0 |
| Jajko | 1.0 | 50.0 |
| Mleko 2% | 2.0 | 30.0 |
II Śniadanie (ID: 37)
Śniadanie (ID: 36)
PUSZYSTE PLACKI JOGURTOWE Z BORÓWKAMI (POSIŁEK) (Posiłek) (ID: 201)
W miseczce umieścić jogurt i jajka. Wymieszać dokładnie rózgą do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do smażenia najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca np. naleśnikowa. Placki smażyć na oleju z obu stron. Podawać z borówkami.
SKŁADNIKI:
| Borówka amerykańska | 2.0 | 100.0 |
| Jajko | 1.0 | 50.0 |
| Jogurt naturalny | 0.5 | 90.0 |
| Mąka pszenna | 70.0 | 70.0 |
| Proszek do pieczenia | 0.75 | 3.0 |
| Olej rzepakowy | 1.0 | 5.0 |