Jajka wbić do naczynia. Dodać serek i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Patelnię nieprzywierającą rozgrzać na kuchence nr 6. Łyżką nakładać masę, formując placuszki. Piec z obu stron na złoty kolor. Truskawki zmiksować lub rozgnieść widelcem na mus.
| Jajko | 4.0 | sztuka | 200.0 g |
| Jogurt Skyr waniliowy | 2.0 | opakowanie | 300.0 g |
| Mąka pszenna | 8.0 | łyżeczka | 96.0 g |
| Proszek do pieczenia | 0.5 | łyżeczka | 2.0 g |
| Truskawki | 4.0 | garść | 280.0 g |
Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Następnie dodać mięso. Gdy mięso będzie gotowe dodać fasolkę, kukurydzę i zalać całość przecierem (lub koncentratem pomidorowym połączonym z bulionem warzywnym lub wodą). Dusić. Pod koniec doprawić. Nadzienie ułożyć na tortille. Zawinąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec w piekarniku.
| Cebula | 1.0 | sztuka | 100.0 g |
| Ser mozzarella | 50.0 | sztuka | 62.5 g |
| Chude mięso mielone z szynki wieprzowej | 200.0 | gram | 200.0 g |
| Fasola czerwona z puszki | 4.0 | łyżka | 80.0 g |
| Kukurydza konserwowa | 4.0 | łyżka | 60.0 g |
| Oliwa z oliwek | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Oregano suszone | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Papryka ostra w proszku | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Papryka słodka w proszku | 2.0 | łyżeczka | 8.0 g |
| Pieprz czarny | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Przecier pomidorowy | 2.0 | szklanka | 480.0 g |
| Sól | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Tortilla pełnoziarnista | 2.0 | sztuka | 120.0 g |
Serek wiejski Piątnica podawać oddzielnie z dżemem.
| Dżem bez cukru | 4.0 | łyżeczka | 60.0 g |
| Chleb | 4.0 | kromka | 140.0 g |
| Serek wiejski Piątnica | 2.0 | sztuka | 400.0 g |