Na patelni rozgrzać masło. Następnie podsmażyć szynkę. Wylać roztrzepane jajka i smażyć jajecznicę. Doprawić. Szynkę położyć osobno na talerzu. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym.
| Szynka drobiowa | 4.0 | plaster | 60.0 g |
| Masło | 0.5 | łyżeczka | 5.0 g |
| Jajko | 6.0 | sztuka | 300.0 g |
| Pieprz czarny | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Sól | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Chleb | 2.0 | kromka | 70.0 g |
| Ogórek kiszony | 6.0 | sztuka | 360.0 g |
Ziemniaki umyć szczoteczką. Olej wymieszać z solą. Taką mieszanką natrzeć każdego ziemniaka. Następnie zawinąć je pojedynczo w folię aluminiową (stroną matową na zewnątrz). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki piec przez około 60 minut, odwracając je co 20 minut na drugą stronę. Ser rozdrobnić, wymieszać z jogurtem, pieprzem i koperkiem. Upieczone ziemniaki naciąć prawie do końca, by powstało zagłębienie. Do powstałego zagłębienia włożyć farsz.
| Ziemniak | 6.0 | sztuka | 450.0 g |
| Olej rzepakowy | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Sól | 4.0 | szczypta | 1.2 g |
| Twaróg półtłusty | 200.0 | gram | 200.0 g |
| Jogurt naturalny | 2.0 | łyżka | 40.0 g |
| Pieprz czarny | 4.0 | szczypta | 1.2 g |
| Koperek | 4.0 | łyżka | 40.0 g |