Patelnię rozgrzać nr 4. Ser twarogowy umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Białko oddzielić od żółtka – żółtko połączyć z masą serową, natomiast białko ubić na sztywną pianę. Do masy serowej dodać miód i mąkę. Następnie powoli dodawać ubitą pianę, delikatnie mieszając łyżką. Należy użyć patelni nieprzywierającej, najlepiej się sprawdzi patelnia naleśnikowa. Na rozgrzanej patelni łyżką formować niewielkie placuszki. Smażyć na najmniejszym ogniu i ostrożnie przewracać na drugą stronę łopatką. Maliny (jeśli mrożone to rozmrozić), rozgnieść widelcem lub zblędować na mus.
| Twaróg półtłusty | 1.0 | opakowanie | 250.0 g |
| Miód | 2.0 | łyżeczka | 16.0 g |
| Mąka pszenna | 4.0 | łyżka | 48.0 g |
| Maliny | 4.0 | garść | 280.0 g |
| Jajko | 2.0 | sztuka | 100.0 g |
Przygotować marynatę: cebulę i czosnek obrać, pokroić. Wymieszać z pozostałymi składnikami (sól, pieprz, musztarda, miód, oliwa). Mięso pokroić na cieńsze filety, natrzeć je marynatą i odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię i grillować mięso z obu stron. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym (oddzielnie).
| Cebula | 0.5 | sztuka | 50.0 g |
| Czosnek | 2.0 | ząbek | 10.0 g |
| Sól | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Pieprz czarny | 6.0 | szczypta | 1.8 g |
| Musztarda | 2.0 | łyżka | 40.0 g |
| Miód | 2.0 | łyżka | 50.0 g |
| Oliwa z oliwek | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Pierś z kurczaka | 300.0 | gram | 300.0 g |
| Ogórek kiszony | 4.0 | sztuka | 240.0 g |
Frytki upiec w piekarniku.
| Frytki mrożone | 440.0 | gram | 440.0 g |
Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)
| Pomarańcza | 4.0 | sztuka | 240.0 g |
(Uwaga! pomijamy migdały) Maliny umyć pod bieżącą wodą, zblendować na gładki mus lub rozgnieść widelcem. Kaszę ugotować na mleku razem z łyżeczką cukru. Podawać musem, posiekaną czekoladą mleczną i płatkami migdałów.
| Maliny | 4.0 | garść | 280.0 g |
| Kasza manna | 8.0 | łyżka | 96.0 g |
| Cukier | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Mleko 2% | 2.0 | szklanka | 560.0 g |
| Czekolada mleczna | 2.0 | kostka | 20.0 g |
| Płatki migdałowe | 1.0 | łyżka | 10.0 g |