Czosnek obrać, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć czosnek razem z przyprawami. Dodać pomidory, smażyć przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż, wlać bulion, wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką.
| Czosnek | 2.0 | ząbek | 10.0 g |
| Oliwa z oliwek | 1.0 | łyżka | 10.0 g |
| Sól | 2.0 | gram | 2.0 g |
| Pieprz czarny | 4.0 | szczypta | 1.2 g |
| Tymianek suszony | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Kurkuma mielona | 0.5 | łyżeczka | 2.5 g |
| Kardamon | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Pomidor koktajlowy | 2.0 | garść | 200.0 g |
| Ryż biały | 150.0 | gram | 150.0 g |
| Bulion warzywny | 1.0 | szklanka | 240.0 g |
| Sok z cytryny | 1.0 | łyżka | 6.0 g |
| Natka pietruszki | 1.0 | łyżka | 12.0 g |
Ryż w torebce
Wycisnąć sok z pomarańczy i przecedzić na sitku (dla Nikodema)
Ogórek kiszony obrać.
| Ogórek kiszony | 4.0 | sztuka | 120.0 g |
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło w głębokiej patelni. Przesmażyć na nim paprykę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i dodać na patelnię. Wrzucić opłukany ryż, smażyć aż stanie się szklisty. Wlać 1/3 porcji bulionu, poczekać, aż ryż wchłonie płyn i dodać kolejną część. Dusić, aż mięso i ryż będą miękkie. Pod koniec dodać pomidory i delikatnie rozprowadzić jogurt. Posypać koperkiem.
| Papryka czerwona | 1.0 | sztuka | 230.0 g |
| Masło | 2.0 | łyżka | 20.0 g |
| Pierś z kurczaka | 240.0 | gram | 240.0 g |
| Sól | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Ryż biały | 100.0 | gram | 100.0 g |
| Bulion warzywny | 2.0 | szklanka | 480.0 g |
| Przecier pomidorowy | 1.0 | szklanka | 240.0 g |
| Jogurt grecki | 4.0 | łyżka | 80.0 g |
| Koperek | 2.0 | łyżka | 20.0 g |
Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić posiekaną cebulę. Dodać starty czosnek oraz imbir. Następnie dodać pokrojone mięso oraz wszystkie przyprawy. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać przecier. Na koniec połączyć z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać więcej curry.
| Ryż biały | 100.0 | gram | 100.0 g |
| Olej rzepakowy | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Cebula | 1.0 | sztuka | 100.0 g |
| Czosnek | 2.0 | ząbek | 10.0 g |
| Imbir | 4.0 | kostka | 40.0 g |
| Pierś z indyka | 300.0 | gram | 300.0 g |
| Garam masala | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Cynamon | 1.0 | łyżeczka | 4.0 g |
| Curry | 2.0 | łyżeczka | 8.0 g |
| Kurkuma mielona | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Gałka muszkatołowa mielona | 0.5 | łyżeczka | 2.0 g |
| Papryka słodka w proszku | 2.0 | łyżeczka | 8.0 g |
| Pieprz cayenne | 0.5 | łyżeczka | 2.0 g |
| Przecier pomidorowy | 0.5 | szklanka | 120.0 g |
| Jogurt grecki | 4.0 | łyżka | 80.0 g |
Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Można też obrać i pokroić w kosteczkę. Płatki owsiane ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami.
| Płatki owsiane | 5.0 | łyżka | 50.0 g |
| Mleko 2% | 1.0 | szklanka | 230.0 g |
| Jabłko | 1.0 | sztuka | 170.0 g |
| Morela suszona | 2.0 | sztuka | 20.0 g |
| Cynamon | 1.0 | szczypta | 0.5 g |
| Miód | 1.0 | łyżeczka | 8.0 g |
W małym garnku zagotować połowę ilości mleka, dodać płatki. Do szklanki wlać resztę mleka, rozpuścić proszek budyniowy. Gdy płatki owsiane napęcznieją, wlewać powoli mleko z budyniem, jednocześnie mieszając. Chwilę jeszcze gotować, by owsianka zgęstniała. Przelać do miseczki, dodać maliny, posypać pokruszoną czekoladą.
| Mleko 2% | 1.0 | szklanka | 230.0 g |
| Płatki owsiane | 5.0 | łyżka | 50.0 g |
| Budyniowy (proszek waniliowy) | 2.0 | łyżeczka | 8.0 g |
| Maliny | 1.0 | garść | 70.0 g |
| Czekolada biała | 2.0 | kostka | 12.0 g |