Dzień 37 - Usunięte | Kolacja | Osoby: 2

AROMATYCZNY RYŻ Z POMIDORKAMI

Czosnek obrać, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć czosnek razem z przyprawami. Dodać pomidory, smażyć przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż, wlać bulion, wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką.

Czosnek 2.0 ząbek 10.0 g
Oliwa z oliwek 1.0 łyżka 10.0 g
Sól 2.0 gram 2.0 g
Pieprz czarny 4.0 szczypta 1.2 g
Tymianek suszony 2.0 szczypta 0.6 g
Kurkuma mielona 0.5 łyżeczka 2.5 g
Kardamon 2.0 szczypta 0.6 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g
Ryż biały 150.0 gram 150.0 g
Bulion warzywny 1.0 szklanka 240.0 g
Sok z cytryny 1.0 łyżka 6.0 g
Natka pietruszki 1.0 łyżka 12.0 g

Dzień 37 - Usunięte | Obiad | Osoby: 2

Ryż biały

Ryż w torebce

Sok wyciskany z pomarańczy

Wycisnąć sok z pomarańczy i przecedzić na sitku (dla Nikodema)

Ogórek kiszony

Ogórek kiszony obrać.

Ogórek kiszony 4.0 sztuka 120.0 g

RISOTTO JOGURTOWE Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI

Paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło w głębokiej patelni. Przesmażyć na nim paprykę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i dodać na patelnię. Wrzucić opłukany ryż, smażyć aż stanie się szklisty. Wlać 1/3 porcji bulionu, poczekać, aż ryż wchłonie płyn i dodać kolejną część. Dusić, aż mięso i ryż będą miękkie. Pod koniec dodać pomidory i delikatnie rozprowadzić jogurt. Posypać koperkiem.

Papryka czerwona 1.0 sztuka 230.0 g
Masło 2.0 łyżka 20.0 g
Pierś z kurczaka 240.0 gram 240.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Ryż biały 100.0 gram 100.0 g
Bulion warzywny 2.0 szklanka 480.0 g
Przecier pomidorowy 1.0 szklanka 240.0 g
Jogurt grecki 4.0 łyżka 80.0 g
Koperek 2.0 łyżka 20.0 g

DANIE PO INDYJSKU Z RYŻEM

Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić posiekaną cebulę. Dodać starty czosnek oraz imbir. Następnie dodać pokrojone mięso oraz wszystkie przyprawy. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać przecier. Na koniec połączyć z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać więcej curry.

Ryż biały 100.0 gram 100.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Cebula 1.0 sztuka 100.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 10.0 g
Imbir 4.0 kostka 40.0 g
Pierś z indyka 300.0 gram 300.0 g
Garam masala 2.0 łyżeczka 10.0 g
Cynamon 1.0 łyżeczka 4.0 g
Curry 2.0 łyżeczka 8.0 g
Kurkuma mielona 2.0 łyżeczka 10.0 g
Gałka muszkatołowa mielona 0.5 łyżeczka 2.0 g
Papryka słodka w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Pieprz cayenne 0.5 łyżeczka 2.0 g
Przecier pomidorowy 0.5 szklanka 120.0 g
Jogurt grecki 4.0 łyżka 80.0 g

Dzień 37 - Usunięte | Śniadanie | Osoby: 1

OWSIANKA NA MLEKU Z TARTYM JABŁKIEM, CYNAMONEM, MIODEM I MORELAMI

Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Można też obrać i pokroić w kosteczkę. Płatki owsiane ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami.

Płatki owsiane 5.0 łyżka 50.0 g
Mleko 2% 1.0 szklanka 230.0 g
Jabłko 1.0 sztuka 170.0 g
Morela suszona 2.0 sztuka 20.0 g
Cynamon 1.0 szczypta 0.5 g
Miód 1.0 łyżeczka 8.0 g

BUDYNIOWA OWSIANKA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

W małym garnku zagotować połowę ilości mleka, dodać płatki. Do szklanki wlać resztę mleka, rozpuścić proszek budyniowy. Gdy płatki owsiane napęcznieją, wlewać powoli mleko z budyniem, jednocześnie mieszając. Chwilę jeszcze gotować, by owsianka zgęstniała. Przelać do miseczki, dodać maliny, posypać pokruszoną czekoladą.

Mleko 2% 1.0 szklanka 230.0 g
Płatki owsiane 5.0 łyżka 50.0 g
Budyniowy (proszek waniliowy) 2.0 łyżeczka 8.0 g
Maliny 1.0 garść 70.0 g
Czekolada biała 2.0 kostka 12.0 g