W miseczce umieścić jogurt i jajka. Wymieszać dokładnie rózgą do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do smażenia najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca np. naleśnikowa. Placki smażyć z obu stron. Podawać z borówkami.
| Borówka amerykańska | 4.0 | garść | 200.0 g |
| Jajko | 2.0 | sztuka | 100.0 g |
| Jogurt naturalny | 1.0 | opakowanie | 180.0 g |
| Mąka pszenna | 140.0 | gram | 140.0 g |
| Proszek do pieczenia | 1.5 | łyżeczka | 6.0 g |
Pieczywo zapiec delikatnie w piekarniku, posmarować sosem bolońskim z Łowicza (można zastąpić sosem spaghetti z Łowicza) i posypać oregano. Ponownie delikatnie zapiec. Na wierzch ułożyć tarty ser i zapiec ponownie aż ser się rozpuści. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ser się roztopi.
| Chleb | 6.0 | kromka | 210.0 g |
| Oregano suszone | 1.0 | łyżka | 4.0 g |
| Sos boloński | 6.0 | łyżka | 90.0 g |
| Ser mozzarella | 1.0 | sztuka | 125.0 g |
Mąkę, jajko, mleko, wodę i sól umieścić w misce i zmiksować. Patelnię naleśnikową należy dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki. Wyłożyć naleśniki na talerz z ręcznikiem papierowym. Podawać z malinami, lub truskawki jeśli maliny nie będą dostępne
| Mąka pszenna | 1.0 | szklanka | 130.0 g |
| Mleko 2% | 1.0 | szklanka | 230.0 g |
| Woda źródlana | 180.0 | gram | 180.0 g |
| Sól | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Jajko | 2.0 | sztuka | 100.0 g |
| Maliny (lub truskawki) | 2.0 | garść | 200.0 g |
Twaróg rozgnieść widelcem. Połączyć z jogurtem i miodem. Dodać cukier waniliowy i wymieszać.
| Twaróg półtłusty | 1.0 | opakowanie | 250.0 g |
| Jogurt naturalny | 2.0 | łyżka | 40.0 g |
| Miód | 4.0 | łyżeczka | 32.0 g |
| Cukier waniliowy | 0.5 | opakowanie | 8.0 g |