Dzień 23 - Wtorek | Śniadanie | Osoby: 2

SZYBKI OMLET Z DŻEMEM

Jajka wbić do naczynia, roztrzepać. Dodać mleko i mąkę. Dokładnie rozmieszać rózgą. Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron (można smażyć pod przykryciem – będzie wtedy trochę szybciej gotowy). Podawać z dżemem.

Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Mleko 2% 6.0 łyżka 90.0 g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 2.0 łyżka 30.0 g
Mąka pszenna 6.0 łyżka 72.0 g
Dżem bez cukru 6.0 łyżeczka 90.0 g

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

Dzień 23 - Wtorek | Kolacja | Osoby: 2

PIZZERKI ORKISZOWE

1. Do naczynia wlać ciepłą wodę (nie gorącą). Wrzucić drożdże, cukier i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Płyn powinien zacząć się lekko pienić. 2. Następnie dodać mąkę, oliwę i sól. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Przygotować sos: w małym garnku rozgrzać masło i zeszklić rozgnieciony czosnek (można dodać szczyptę cukru). Następnie zalać pomidorami z puszki, doprawić i gotować kilka minut aż odparuje nadmiar wody. 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na równe części i z każdej z nich uformować bardzo cienki placek, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. 5. Placki podpiec w piekarniku około 5 minut, potem posmarować sosem i podpiec ponownie około 5 minut, następnie ułożyć ser oraz dodatki i piec około 5 minut(do rozpuszczenia i zarumienienia sera). 6. Podawać z oliwkami czarnymi odsączonymi - osobno

Drożdże 20.0 gram 20.0 g
Woda źródlana (ciepła) 110.0 gram 110.0 g
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 125.0 gram 125.0 g
Mąka pszenna 62.5 gram 62.5 g
Cukier 0.5 łyżeczka 2.5 g
Oliwa z oliwek 0.5 łyżka 5.0 g
Sól 0.76 łyżeczka 4.5 g
Masło 0.5 łyżka 5.0 g
Czosnek 1.0 ząbek 5.0 g
Pomidory w puszce 0.5 opakowanie 200.0 g
Oregano suszone 0.5 łyżka 2.0 g
Szynka drobiowa 2.0 plaster 30.0 g
Ser mozarella tarta 1.0 sztuka 100.0 g
Oliwki 16.0 sztuka 100.0 g

Dzień 23 - Wtorek | Obiad | Osoby: 2

SPAGHETTI Napoletana

Thermomix. Podawać z oliwkami czarnymi na osobnym talerzyku.

Makaron Spaghetti 150.0 gram 125.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 8.0 g
Oliwa z oliwek 10.0 gram 10.0 g
Masło 5.0 gram 5.0 g
Pomidory 600.0 gram 500.0 g
Woda 50.0 gram 50.0 g
Sól 0.5 łyżeczka 2.0 g
Pieprz czarny mielony 0.2 łyżeczka 0.2 g
Cukier 0.4 łyżeczka 1.0 g
Oliwki czarne 12.0 łyżeczka -

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

Pomarańcze 4.0 sztuka 480.0 g