Dzień 2 - Wtorek | Obiad | Osoby: 2

PIECZONE KOTLECIKI Z INDYKA Z MARCHEWKĄ

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W misce umieścić mielone mięso, dodać marchewkę oraz przyprawy. Wymieszać i wyrobić dłońmi. Następnie formować kotleciki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmarować olejem pędzelkiem. Piec około 30-40 minut. 2.Podawać z oliwkami czarnymi (oddzielnie). 3. Podawać z sokiem pomarańczowym (dla Niko).

Marchew 1.0 sztuka 45.0 g
Mięso mielone z indyka 300.0 gram 300.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Oregano suszone 1.0 łyżka 4.0 g
Papryka słodka w proszku 1.0 łyżeczka 4.0 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Oliwka czarna 8.0 sztuka 50.0 g
Pomarańcza 4.0 sztuka 480.0 g

OPIEKANE MŁODE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować. Wytrzeć ręcznikiem papierowym lub odstawić do wyschnięcia. Następnie pokroić na grube paski lub półksiężyce. Skropić olejem (niewielką ilością) i natrzeć solą. Przełożyć na blachę ale nie wykładamy papierem, aby nie były wilgotne. Piec około 30 minut.

Ziemniak 6.0 sztuka 450.0 g
Olej rzepakowy 1.0 łyżeczka 5.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Rozmaryn suszony 2.0 łyżeczka 10.0 g
Tymianek suszony 2.0 szczypta 0.6 g

Dzień 2 - Wtorek | Śniadanie | Osoby: 2

CZEKOLADOWA OWSIANKA NA MLEKU Z MALINAMI I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Czekoladę posiekać. Płatki owsiane z dodatkiem kakao ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami. W przypadku braku czasu można płatki i nasiona zalać dzień wcześniej mlekiem. Odstawić na noc do lodówki. Rano dodać odrobinę wody, podgrzać i połączyć z dodatkami.

Czekolada mleczna 4.0 kostka 24.0 g
Kakao naturalne (proszek) 2.0 łyżeczka 10.0 g
Mleko 2% 2.0 szklanka 560.0 g
Płatki owsiane 10.0 łyżka 100.0 g
Maliny 4.0 garść 280.0 g

Dzień 2 - Wtorek | Kolacja | Osoby: 2

JAJKA SADZONE NA WĘDLINIE, PIECZYWO, WARZYWA

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szynkę w całości. Następnie wbić jajka i smażyć aż się zetną. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym.

Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Olej rzepakowy 1.0 łyżeczka 5.0 g
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Rzodkiewka 8.0 sztuka 120.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 240.0 g