Dzień 19 - Piątek | Śniadanie | Osoby: 2

CZEKOLADOWE PANCAKES

Wszystkie składniki oprócz oleju wrzucić do naczynia, zmiksować. Patelnię rozgrzać z olejem. Smażyć placuszki z obu stron. Podawać z musem malinowym.

Mąka pszenna 1.0 szklanka 130.0 g
Mleko 2% 0.76 szklanka 172.5 g
Proszek do pieczenia 2.0 łyżeczka 8.0 g
Jajko 1.0 sztuka 50.0 g
Cukier 1.0 łyżka 12.0 g
Kakao (proszek) 2.0 łyżeczka 10.0 g
Olej rzepakowy 1.0 łyżeczka 5.0 g
Maliny 20.0 sztuka 200.0 g

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

Dzień 19 - Piątek | Obiad | Osoby: 4

CHILI CON CARNE Z RYŻEM

Mięso zmielić. Ryż ugotować. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju wraz z czosnkiem. Dodać pokrojoną paprykę i startą na dużych oczkach marchew. Poddusić. Następnie dodać mięso i wszystkie przyprawy. Dusić aż mięso będzie gotowe. Dodać pomidory i przecier. Gotować około 20 minut. W razie potrzeby dodać wody. Na koniec dodać kukurydzę, fasolkę i gotować jeszcze chwilę.

Ryż biały 140.0 gram 140.0 g
Cebula 1.0 sztuka 100.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 10.0 g
Papryka czerwona 0.52 sztuka 115.0 g
Marchew 2.0 sztuka 92.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżka 20.0 g
Pierś z indyka 300.0 gram 300.0 g
Papryka słodka w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Papryczka chili suszona 2.0 szczypta 0.8 g
Papryka ostra w proszku 2.0 szczypta 0.8 g
Sól 2.0 szczypta 0.4 g
Zioła prowansalskie 1.0 łyżka 8.0 g
Pieprz czarny 0.6 szczypta 1.2 g
Przecier pomidorowy 2.0 szklanka 480.0 g
Pomidory w puszce 2.0 opakowanie 480.0 g
Kukurydza konserwowa 100.0 gram 100.0 g
Fasola czerwona z puszki 100.0 gram 100.0 g

Dzień 19 - Piątek | Kolacja | Osoby: 2

TOSTY Z Sosem Bolońskim, MOZZARELLA, WĘDLINĄ I POMIDORKAMI

Nagrzać piekarnik. Pieczywo podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu. Grzanki posmarować sosem bolońskim (z Łowicza, lub Spaghetti z Łowicza), ułożyć na wierzch szynkę, pokrojoną na plastry mozzarellę i zapiec. Podać osobno pomidorki.

Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Sos boloński z Łowicza 2.0 łyżka 20.0 g
Ser mozzarella 4.0 plaster 80.0 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g