Dzień 18 - Czwartek | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

OWSIANKA NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI, MIODEM I MORELAMI

Płatki owsiane ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami.

Płatki owsiane 10.0 łyżka 100.0 g
Mleko 2% 2.0 szklanka 460.0 g
Truskawki 4.0 garść 280.0 g
Morela suszona 4.0 sztuka 40.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g

Dzień 18 - Czwartek | Obiad | Osoby: 2

TYMIANKOWO-ROZMARYNOWE ZIEMNIAKI

Ziemniaki obrać, umyć, naciąć co 3 mm uważając, by nie przeciąć do dołu. Posypać ziemniaki przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni i piec przez do miękkości zależnie od ziemniaka, 30-60 minut.

Ziemniak 6.0 sztuka 450.0 g
Tymianek suszony 1.0 łyżka 2.5 g
Rozmaryn suszony 2.0 łyżeczka 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g

KURCZAK W POMIDOROWEJ MARYNACIE

Przecier pomidorowy, świeżą bazylię, oliwę, czosnek oraz przyprawy zblendować na jednolitą masę. W tym sosie zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka nakłuć w kilku miejscach i wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 60-90 minut. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym (osobno).

Przecier pomidorowy 8.0 łyżka 120.0 g
Bazylia świeża 2.0 garść 6.0 g
Oliwa z oliwek 2.0 łyżeczka 10.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka słodka w proszku 2.0 szczypta 0.6 g
Pierś z kurczaka 4.0 sztuka 360.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 240.0 g

Dzień 18 - Czwartek | Kolacja | Osoby: 2

GRZANKI Z WĘDLINĄ I JAJKIEM GOTOWANYM

Jajka ugotować. Pieczywo podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu. Podawać osobno z jajkiem pokrojonym w plastry i wędlina oraz z papryką obraną i pokrojoną w plastry.

Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g