Wymieszać suche składniki. Dodać ciepłe mleko, jajko i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Jabłko obrać, pokroić na kawałki, dodać do masy, wymieszać. Rozgrzać patelnie i smażyć na średnim ogniu z obu stron.
| Cukier | 2.0 | łyżka | 24.0 g |
| Cynamon | 0.26 | łyżeczka | 1.0 g |
| Drożdże suszone | 1.0 | łyżeczka | 3.0 g |
| Mąka pszenna | 1.0 | szklanka | 105.0 g |
| Mleko 2% | 0.5 | szklanka | 115.0 g |
| Jajko | 1.0 | sztuka | 50.0 g |
| Jabłko | 1.0 | sztuka | 170.0 g |
Pieczywo zapiec w piekarniku lub w tosterze. Jajka rozmieszać i wlać na rozgrzaną patelnię. Przyprawić ulubionymi ziołami. Podawać osobno z grzankami, obranymi pomidorkami i posiekanym koperkiem.
| Chleb | 4.0 | kromka | 140.0 g |
| Jajko | 4.0 | sztuka | 200.0 g |
| Pomidor koktajlowy | 2.0 | garść | 200.0 g |
| Pieprz czarny | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Sól | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Koperek | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Oregano | 4.0 | szczypta | 2.0 g |
| Zioła prowansalskie | 4.0 | szczypta | 2.0 g |