Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki lub na półksiężyce. Skropić olejem i natrzeć solą, ziołami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut.
| Ziemniak | 8.0 | sztuka | 600.0 g |
| Olej rzepakowy | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Sól | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Rozmaryn suszony | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Tymianek suszony | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
Kawałek papieru do pieczenia posmarować oliwą i posypać przyprawami. Mięso rozbić tłuczkiem. Mięso obłożyć papierem, tak aby przyprawy pokrywały cały kawałek kurczaka. Pierś w papirusie smażyć na suchej patelni około 10 minut z obu stron. Ogórki kiszone obrać i podać oddzielnie.
| Oliwa z oliwek | 2.0 | łyżka | 20.0 g |
| Bazylia suszona | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Oregano suszone | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Papryka ostra w proszku | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Papryka słodka w proszku | 2.0 | łyżeczka | 8.0 g |
| Sól | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Pieprz czarny | 2.0 | szczypta | 0.6 g |
| Pierś z kurczaka | 400.0 | gram | 400.0 g |
| Ogórek kiszony | 4.0 | sztuka | 120.0 g |
Jajko wbić do miseczki, dodać mleko i cukier, całość rozkłócić widelcem. Bułkę pokroić w plastry, wymoczyć je w jajku. Rozgrzać patelnie, smażyć bułki z każdej strony około minutę. Podawać z owocami.
| Cukier | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |
| Bułka kajzerka | 2.0 | sztuka | 120.0 g |
| Borówka amerykańska | 2.0 | garść | 100.0 g |
| Truskawki | 2.0 | garść | 140.0 g |
| Jajko | 2.0 | sztuka | 100.0 g |
| Mleko 2% | 4.0 | łyżka | 60.0 g |
W miseczce umieścić jogurt i jajka. Wymieszać dokładnie rózgą do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do smażenia najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca np. naleśnikowa. Placki smażyć na oleju z obu stron. Podawać z borówkami.
| Borówka amerykańska | 4.0 | garść | 200.0 g |
| Jajko | 2.0 | sztuka | 100.0 g |
| Jogurt naturalny | 1.0 | opakowanie | 180.0 g |
| Mąka pszenna | 140.0 | gram | 140.0 g |
| Proszek do pieczenia | 1.5 | łyżeczka | 6.0 g |
| Olej rzepakowy | 2.0 | łyżeczka | 10.0 g |