Dzień 1 - Poniedziałek | Obiad | Osoby: 2

KURCZAK W MARYNACIE PIECZONY W RĘKAWIE Z WARZYWAMI I ZIEMNIAKAMI

Pierś natrzeć połową oliwy, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami. Ziemniaki pokroić na małą kostkę. Pozostałe warzywa pokroić na kawałki, posmarować pozostałą oliwą. Pierś umieścić w rękawie do pieczenia razem z warzywami. Piec około 40-45 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Musztarda 2.0 łyżeczka 20.0 g
Ziemniak 8.0 sztuka 600.0 g
Marchew 2.0 sztuka 90.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g
Pierś z kurczaka 400.0 gram 400.0 g
Sok z cytryny 2.0 łyżka 12.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka słodka w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Zioła prowansalskie 2.0 łyżka 8.0 g
Oliwa z oliwek 4.0 łyżka 40.0 g

Dzień 1 - Poniedziałek | Kolacja | Osoby: 2

ZAPIEKANA GRAHAMKA Z POMIDORAMI, WĘDLINĄ I MOZZARELLĄ

Cebulę posiekać drobno. Podsmażyć je na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pomidory i dusić aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Bułkę przekroić, podpiec w piekarniku, położyć na połówkach farsz z patelni, szynkę, posypać startą mozzarellą i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8-10 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Cebula 0.5 sztuka 50.0 g
Bułka grahamka 2.0 sztuka 180.0 g
Ser mozzarella 1.0 sztuka 125.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Pomidory w puszce 1.0 opakowanie 400.0 g
Oregano suszone 0.5 łyżka 2.0 g
Sól 4.0 szczypta 1.2 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Szynka drobiowa 2.0 plaster 30.0 g

Dzień 1 - Poniedziałek | Śniadanie | Osoby: 2

TORTILLA Z MOZZARELLĄ, PAPRYKĄ I WĘDLINĄ

Na placku tortilli ułożyć kawałki mozzarelli, wędliny i pokrojoną cienko paprykę. Złożyć i podpiekać na suchej patelni.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Tortilla pełnoziarnista 2.0 sztuka 120.0 g
Ser mozzarella 1.0 sztuka 125.0 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g

Dzień 2 - Wtorek | Obiad | Osoby: 2

PIECZONE KOTLECIKI Z INDYKA Z MARCHEWKĄ

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W misce umieścić mielone mięso, dodać marchewkę oraz przyprawy. Wymieszać i wyrobić dłońmi. Następnie formować kotleciki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmarować olejem pędzelkiem. Piec około 30-40 minut. 2.Podawać z oliwkami czarnymi (oddzielnie). 3. Podawać z sokiem pomarańczowym (dla Niko).

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Marchew 1.0 sztuka 45.0 g
Mięso mielone z indyka 300.0 gram 300.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Oregano suszone 1.0 łyżka 4.0 g
Papryka słodka w proszku 1.0 łyżeczka 4.0 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Oliwka czarna 8.0 sztuka 50.0 g
Pomarańcza 4.0 sztuka 480.0 g

OPIEKANE MŁODE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować. Wytrzeć ręcznikiem papierowym lub odstawić do wyschnięcia. Następnie pokroić na grube paski lub półksiężyce. Skropić olejem (niewielką ilością) i natrzeć solą. Przełożyć na blachę ale nie wykładamy papierem, aby nie były wilgotne. Piec około 30 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ziemniak 6.0 sztuka 450.0 g
Olej rzepakowy 1.0 łyżeczka 5.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Rozmaryn suszony 2.0 łyżeczka 10.0 g
Tymianek suszony 2.0 szczypta 0.6 g

Dzień 2 - Wtorek | Śniadanie | Osoby: 2

CZEKOLADOWA OWSIANKA NA MLEKU Z MALINAMI I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Czekoladę posiekać. Płatki owsiane z dodatkiem kakao ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami. W przypadku braku czasu można płatki i nasiona zalać dzień wcześniej mlekiem. Odstawić na noc do lodówki. Rano dodać odrobinę wody, podgrzać i połączyć z dodatkami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Czekolada mleczna 4.0 kostka 24.0 g
Kakao naturalne (proszek) 2.0 łyżeczka 10.0 g
Mleko 2% 2.0 szklanka 560.0 g
Płatki owsiane 10.0 łyżka 100.0 g
Maliny 4.0 garść 280.0 g

Dzień 2 - Wtorek | Kolacja | Osoby: 2

JAJKA SADZONE NA WĘDLINIE, PIECZYWO, WARZYWA

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szynkę w całości. Następnie wbić jajka i smażyć aż się zetną. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Olej rzepakowy 1.0 łyżeczka 5.0 g
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Rzodkiewka 8.0 sztuka 120.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 240.0 g

Dzień 3 - Środa | Śniadanie | Osoby: 2

PUSZYSTE PLACKI JOGURTOWE Z BORÓWKAMI

W miseczce umieścić jogurt i jajka. Wymieszać dokładnie rózgą do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do smażenia najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca np. naleśnikowa. Placki smażyć z obu stron. Podawać z borówkami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Borówka amerykańska 4.0 garść 200.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Jogurt naturalny 1.0 opakowanie 180.0 g
Mąka pszenna 140.0 gram 140.0 g
Proszek do pieczenia 1.5 łyżeczka 6.0 g

Dzień 3 - Środa | Kolacja | Osoby: 2

ZAPIEKANKI Z SOSEM POMIDOROWYM, OREGANO I TARTĄ MOZZARELLĄ

Pieczywo zapiec delikatnie w piekarniku, posmarować sosem bolońskim z Łowicza (można zastąpić sosem spaghetti z Łowicza) i posypać oregano. Ponownie delikatnie zapiec. Na wierzch ułożyć tarty ser i zapiec ponownie aż ser się rozpuści. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ser się roztopi.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Chleb 6.0 kromka 210.0 g
Oregano suszone 1.0 łyżka 4.0 g
Sos boloński 6.0 łyżka 90.0 g
Ser mozzarella 1.0 sztuka 125.0 g

Dzień 3 - Środa | Obiad | Osoby: 2

Naleśniki

Mąkę, jajko, mleko, wodę i sól umieścić w misce i zmiksować. Patelnię naleśnikową należy dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki. Wyłożyć naleśniki na talerz z ręcznikiem papierowym. Podawać z malinami, lub truskawki jeśli maliny nie będą dostępne

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Mąka pszenna 1.0 szklanka 130.0 g
Mleko 2% 1.0 szklanka 230.0 g
Woda źródlana 180.0 gram 180.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Maliny (lub truskawki) 2.0 garść 200.0 g

TWAROŻEK DO NALEŚNIKÓW

Twaróg rozgnieść widelcem. Połączyć z jogurtem i miodem. Dodać cukier waniliowy i wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Twaróg półtłusty 1.0 opakowanie 250.0 g
Jogurt naturalny 2.0 łyżka 40.0 g
Miód 4.0 łyżeczka 32.0 g
Cukier waniliowy 0.5 opakowanie 8.0 g

Dzień 4 - Czwartek | Śniadanie | Osoby: 2

PLACKI TWAROGOWE Z MUSEM MALINOWYM

Patelnię rozgrzać nr 4. Ser twarogowy umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Białko oddzielić od żółtka – żółtko połączyć z masą serową, natomiast białko ubić na sztywną pianę. Do masy serowej dodać miód i mąkę. Następnie powoli dodawać ubitą pianę, delikatnie mieszając łyżką. Należy użyć patelni nieprzywierającej, najlepiej się sprawdzi patelnia naleśnikowa. Na rozgrzanej patelni łyżką formować niewielkie placuszki. Smażyć na najmniejszym ogniu i ostrożnie przewracać na drugą stronę łopatką. Maliny (jeśli mrożone to rozmrozić), rozgnieść widelcem lub zblędować na mus.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Twaróg półtłusty 1.0 opakowanie 250.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g
Mąka pszenna 4.0 łyżka 48.0 g
Maliny 4.0 garść 280.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g

Dzień 4 - Czwartek | Obiad | Osoby: 2

GRILLOWANY KURCZAK W MIODOWO-CZOSNKOWEJ MARYNACIE

Przygotować marynatę: cebulę i czosnek obrać, pokroić. Wymieszać z pozostałymi składnikami (sól, pieprz, musztarda, miód, oliwa). Mięso pokroić na cieńsze filety, natrzeć je marynatą i odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię i grillować mięso z obu stron. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym (oddzielnie).

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Cebula 0.5 sztuka 50.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 6.0 szczypta 1.8 g
Musztarda 2.0 łyżka 40.0 g
Miód 2.0 łyżka 50.0 g
Oliwa z oliwek 2.0 łyżeczka 10.0 g
Pierś z kurczaka 300.0 gram 300.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 240.0 g

FRYTKI

Frytki upiec w piekarniku.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Frytki mrożone 440.0 gram 440.0 g

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pomarańcza 4.0 sztuka 240.0 g

Dzień 4 - Czwartek | Kolacja | Osoby: 2

KASZA MANNA Z MUSEM MALINOWYM, CZEKOLADĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

(Uwaga! pomijamy migdały) Maliny umyć pod bieżącą wodą, zblendować na gładki mus lub rozgnieść widelcem. Kaszę ugotować na mleku razem z łyżeczką cukru. Podawać musem, posiekaną czekoladą mleczną i płatkami migdałów.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Maliny 4.0 garść 280.0 g
Kasza manna 8.0 łyżka 96.0 g
Cukier 2.0 łyżeczka 10.0 g
Mleko 2% 2.0 szklanka 560.0 g
Czekolada mleczna 2.0 kostka 20.0 g
Płatki migdałowe 1.0 łyżka 10.0 g

Dzień 5 - Piątek | Śniadanie | Osoby: 2

CZEKOLADOWY OMLET Z MALINAMI

Jajka wbić do miseczki, dodać przesianą mąkę i kakao. Składniki razem zblendować. Do masy dodać posiekaną czekoladę mleczną, wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać masę. Smażyć. ok 3 minuty na średnim ogniu. Omleta przełożyć na drugą stronę, smażyć jeszcze ok. 2 minuty. Przełożyć na talerz, udekorować malinami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Mąka pszenna 6.0 łyżka 72.0 g
Kakao naturalne (proszek) 1.0 łyżeczka 10.0 g
Czekolada mleczna 2.0 kostka 20.0 g
Maliny 2.0 garść 140.0 g
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g

Dzień 5 - Piątek | Kolacja | Osoby: 2

TWAROŻEK Z POMIDORKAMI, PIECZYWO

Twaróg połączyć z jogurtem. Doprawić. Pomidorki podać obrane oddzielnie.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Twaróg półtłusty 1.0 opakowanie 250.0 g
Jogurt naturalny 2.0 łyżka 40.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g
Chleb 4.0 kromka 140.0 g

Dzień 5 - Piątek | Obiad | Osoby: 2

Uszka z barszczem

Uszka z barszczem , do uzupełnienia

Składnik Ilość Jednostka Gramatura

Dzień 6 - Sobota | Śniadanie | Osoby: 2

RACUCHY DROŻDŻOWE SEROWE

Przygotować ciasto: Wymieszać mąkę, cukier, drożdże, jajka i roztopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 30 minut. Twaróg pokruszyć, dodać do ciasta. Całość wyrobić, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzać patelnię, kłaść racuchy nabierane łyżką, smażyć z obu stron na niewielkim ogniu. Smażyć bez oleju. Podawać z owocami (truskawki, maliny lub borówki)

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Mąka pszenna 0.5 szklanka 65.0 g
Cukier 2.0 łyżka 24.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Drożdże suszone 3.0 gram 3.0 g
Masło 25.0 gram 25.0 g
Twaróg półtłusty 75.0 gram 75.0 g
Olej rzepakowy 1.0 łyżka 10.0 g
Owoce (truskawki, maliny, borówki) 10.0 sztuka 200.0 g

Dzień 6 - Sobota | Kolacja | Osoby: 2

PIEROGI LENIWE (THERMOMIX)

Proszę przygotować danie według przepisu Thermomix.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Twaróg półtłusty 225.0 gram 225.0 g
Mąka pszenna 100.0 gram 100.0 g
Jajko 0.5 sztuka 25.0 g
Sól 0.5 łyżeczka 3.0 g

Dzień 6 - Sobota | Obiad | Osoby: 2

Dzień 7 - Niedziela | Śniadanie | Osoby: 2

JAJECZNICA NA MAŚLE Z SZYNKĄ, PIECZYWO, OGÓRKI KISZONE

Na patelni rozgrzać masło. Następnie podsmażyć szynkę. Wylać roztrzepane jajka i smażyć jajecznicę. Doprawić. Szynkę położyć osobno na talerzu. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Masło 0.5 łyżeczka 5.0 g
Jajko 6.0 sztuka 300.0 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Chleb 2.0 kromka 70.0 g
Ogórek kiszony 6.0 sztuka 360.0 g

Dzień 7 - Niedziela | Obiad | Osoby: 2

Dzień 7 - Niedziela | Kolacja | Osoby: 2

PIECZONE ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM I KOPERKIEM

Ziemniaki umyć szczoteczką. Olej wymieszać z solą. Taką mieszanką natrzeć każdego ziemniaka. Następnie zawinąć je pojedynczo w folię aluminiową (stroną matową na zewnątrz). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki piec przez około 60 minut, odwracając je co 20 minut na drugą stronę. Ser rozdrobnić, wymieszać z jogurtem, pieprzem i koperkiem. Upieczone ziemniaki naciąć prawie do końca, by powstało zagłębienie. Do powstałego zagłębienia włożyć farsz.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ziemniak 6.0 sztuka 450.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Sól 4.0 szczypta 1.2 g
Twaróg półtłusty 200.0 gram 200.0 g
Jogurt naturalny 2.0 łyżka 40.0 g
Pieprz czarny 4.0 szczypta 1.2 g
Koperek 4.0 łyżka 40.0 g

Dzień 8 - Poniedziałek | Śniadanie | Osoby: 2

WANILIOWE PLACKI SEROWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Jajka wbić do naczynia. Dodać serek i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Patelnię nieprzywierającą rozgrzać na kuchence nr 6. Łyżką nakładać masę, formując placuszki. Piec z obu stron na złoty kolor. Truskawki zmiksować lub rozgnieść widelcem na mus.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Jogurt Skyr waniliowy 2.0 opakowanie 300.0 g
Mąka pszenna 8.0 łyżeczka 96.0 g
Proszek do pieczenia 0.5 łyżeczka 2.0 g
Truskawki 4.0 garść 280.0 g

Dzień 8 - Poniedziałek | Obiad | Osoby: 2

TORTILLA PO MEKSYKAŃSKU ZAPIEKANA Z SEREM

Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Następnie dodać mięso. Gdy mięso będzie gotowe dodać fasolkę, kukurydzę i zalać całość przecierem (lub koncentratem pomidorowym połączonym z bulionem warzywnym lub wodą). Dusić. Pod koniec doprawić. Nadzienie ułożyć na tortille. Zawinąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec w piekarniku.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Cebula 1.0 sztuka 100.0 g
Ser mozzarella 50.0 sztuka 62.5 g
Chude mięso mielone z szynki wieprzowej 200.0 gram 200.0 g
Fasola czerwona z puszki 4.0 łyżka 80.0 g
Kukurydza konserwowa 4.0 łyżka 60.0 g
Oliwa z oliwek 2.0 łyżeczka 10.0 g
Oregano suszone 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka ostra w proszku 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka słodka w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Przecier pomidorowy 2.0 szklanka 480.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Tortilla pełnoziarnista 2.0 sztuka 120.0 g

Dzień 8 - Poniedziałek | Kolacja | Osoby: 2

SEREK WIEJSKI Z DŻEMEM, PIECZYWO

Serek wiejski Piątnica podawać oddzielnie z dżemem.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Dżem bez cukru 4.0 łyżeczka 60.0 g
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Serek wiejski Piątnica 2.0 sztuka 400.0 g

Dzień 9 - Wtorek | Śniadanie | Osoby: 2

OMLET À LA PIZZA

Jajka wymieszać z mąką, mlekiem, solą i pieprzem. Masę wylać na rozgrzaną patelnię. Następnie przewrócić na drugą stronę. Przecier połączyć z oregano i posmarować nim omlet. Na wierzchu ułożyć dodatki. Przykryć i podgrzewać aż ser się rozpuści. Osobno podać obrane pomidorki koktajlowe.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 4.0 łyżka 60.0 g
Mleko 2% 2.0 łyżka 30.0 g
Przecier pomidorowy 6.0 łyżka 90.0 g
Oregano suszone 1.0 łyżeczka 4.0 g
Szynka drobiowa 2.0 plaster 30.0 g
Ser mozzarella 1.0 sztuka 125.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g

Dzień 9 - Wtorek | Obiad | Osoby: 2

NALEŚNIKI Z SERKIEM I TRUSKAWKAMI

Mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól umieścić w misce i zmiksować. Patelnię naleśnikową należy dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki. Wyłożyć naleśniki na talerz z ręcznikiem papierowym. Naleśniki podawać z Jogurt Skyr truskawkowy (niepitny) i truskawkami. Podawać z wyciśniętym sokiem pomarańczowym.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Mąka pszenna 1.0 szklanka 130.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Mleko 2% 1.0 szklanka 230.0 g
Woda źródlana 180.0 gram 180.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Jogurt Skyr truskawkowy (niepitny) 2.0 opakowanie 300.0 g
Truskawki 4.0 garść 280.0 g
Pomarańcza 4.0 sztuka 480.0 g

Dzień 9 - Wtorek | Kolacja | Osoby: 2

SZAKSZUKA, PIECZYWO

Paprykę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić paprykę. Proszę dobrze podgrzać paprykę (do miękkości). Następnie zalać pomidorami i podgrzewać aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na wierzch warzyw wbić jajka i smażyć pod przykryciem aż się zetną. Trzymać na wolnym ogniu aż się jajka dobrze zetną.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g
Oliwa z oliwek 4.0 łyżeczka 20.0 g
Pomidory w puszce 2.0 opakowanie 800.0 g
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Bazylia 0.5 łyżeczka 6.0 g
Oregano 0.5 łyżeczka 6.0 g
Słodka papryka 2.0 łyżeczka 20.0 g
Sól 0.5 łyżeczka 6.0 g
Pieprz 0.5 łyżeczka 6.0 g

Dzień 10 - Środa | Obiad | Osoby: 2

OPIEKANE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki lub na półksiężyce. Skropić olejem i natrzeć solą, ziołami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ziemniak 8.0 sztuka 600.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Rozmaryn suszony 2.0 szczypta 0.6 g
Tymianek suszony 2.0 szczypta 0.6 g

PIERŚ Z KURCZAKA W PAPIERUSIE

Kawałek papieru do pieczenia posmarować oliwą i posypać przyprawami. Mięso rozbić tłuczkiem. Mięso obłożyć papierem, tak aby przyprawy pokrywały cały kawałek kurczaka. Pierś w papirusie smażyć na suchej patelni około 10 minut z obu stron. Ogórki kiszone obrać i podać oddzielnie.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Oliwa z oliwek 2.0 łyżka 20.0 g
Bazylia suszona 2.0 szczypta 0.6 g
Oregano suszone 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka ostra w proszku 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka słodka w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Pierś z kurczaka 400.0 gram 400.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 120.0 g

Dzień 10 - Środa | Kolacja | Osoby: 2

TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO Z OWOCAMI

Jajko wbić do miseczki, dodać mleko i cukier, całość rozkłócić widelcem. Bułkę pokroić w plastry, wymoczyć je w jajku. Rozgrzać patelnie, smażyć bułki z każdej strony około minutę. Podawać z owocami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Cukier 2.0 łyżeczka 10.0 g
Bułka kajzerka 2.0 sztuka 120.0 g
Borówka amerykańska 2.0 garść 100.0 g
Truskawki 2.0 garść 140.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Mleko 2% 4.0 łyżka 60.0 g

Dzień 10 - Środa | Śniadanie | Osoby: 2

PUSZYSTE PLACKI JOGURTOWE Z BORÓWKAMI (Posiłek)

W miseczce umieścić jogurt i jajka. Wymieszać dokładnie rózgą do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do smażenia najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca np. naleśnikowa. Placki smażyć na oleju z obu stron. Podawać z borówkami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Borówka amerykańska 4.0 garść 200.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Jogurt naturalny 1.0 opakowanie 180.0 g
Mąka pszenna 140.0 gram 140.0 g
Proszek do pieczenia 1.5 łyżeczka 6.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g

Dzień 11 - Czwartek | Śniadanie | Osoby: 2

RACUSZKI Z CUKREM PUDREM

W miseczce umieścić jogurt, cukier i jajka. Wymieszać dokładnie rózgą do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i sodę. Wymieszać. Placuszki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni np. naleśnikowej. Racuszki smażyć na oleju z obu stron. Podawać z cukrem pudrem i malinami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Cukier puder 1.0 łyżka 10.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Cukier 1.0 łyżeczka 5.0 g
Jogurt grecki 170.0 gram 170.0 g
Mąka pszenna 120.0 gram 120.0 g
Proszek do pieczenia 1.0 łyżeczka 4.0 g
Maliny 2.0 garść 100.0 g

Dzień 11 - Czwartek | Kolacja | Osoby: 2

RYŻ NA MLEKU Z DUSZONYM JABŁKIEM, CYNAMONEM

Ryż wysypać z torebki i ugotować na mleku. W razie potrzeby podczas gotowania dodać wody. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić masło, jabłka i dusić aż zmiękną. W razie potrzeby podlać wodą. Dodać cynamon i miód. Ugotowany ryż podawać osobno w miseczce a w drugiej duszone jabłka.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ryż biały wtorebkach 100.0 gram 100.0 g
Mleko 2% 1.5 szklanka 345.0 g
Jabłko 2.0 sztuka 340.0 g
Masło 4.0 łyżeczka 20.0 g
Cynamon 2.0 łyżeczka 8.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g

Dzień 11 - Czwartek | Obiad | Osoby: 2

SPAGHETTI Bolognese (THERMOMIX)

Danie przygotować według przepisu Thermomix.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ser parmezan 40.0 gram 40.0 g
Makaron 200.0 gram 200.0 g
Czosnek 0.8 ząbek 4.0 g
Seler naciowy 40.0 gram 40.0 g
Marchew 40.0 gram 40.0 g
Cebula 0.4 sztuka 40.0 g
Chude mięso mielone z szynki wieprzowej 160.0 gram 160.0 g
Oliwa z oliwek 20.0 gram 20.0 g
Sól 0.4 łyżeczka 2.4 g
Pomidory w puszce 0.4 opakowanie 160.0 g
Koncentrat pomidorowy 40.0 gram 40.0 g
Wino czerwone 20.0 gram 20.0 g
Liść laurowy 0.4 sztuka 0.12 g
Pieprz czarny 0.2 łyżeczka 0.8 g
Cukier 0.4 łyżeczka 2.0 g

Dzień 12 - Piątek | Kolacja | Osoby: 2

ZAPIEKANKA Z BAGIETKI Z MOZZARELLĄ I WĘDLINĄ, OGÓRKI KISZONE

Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, ułożyć wędlinę. Wierzch posypać tartym lub pokrojonym serem. Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach aż ser będzie miał złocisty kolor.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Bagietka 1.0 sztuka 140.0 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Ser mozzarella 1.0 sztuka 125.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 240.0 g

Dzień 12 - Piątek | Śniadanie | Osoby: 2

Pancaces z malinami

Wg przepisu Termomix. Podawać z malinowym musem.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Masło 100.0 gram 100.0 g
Mleko 2% 600.0 gram 600.0 g
Cukier 60.0 gram 60.0 g
Mąka pszenna 400.0 gram 400.0 g
Proszek do pieczenia 2.0 łyżeczka 30.0 g
Sól 1.0 łyżeczka 10.0 g
Jajka 4.0 sztuka 240.0 g
Maliny 2.0 garść 100.0 g

Dzień 12 - Piątek | Obiad | Osoby: 4

CHICKEN MASALA Z RYŻEM

Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić posiekaną cebulę. Dodać starty czosnek oraz imbir. Następnie dodać pokrojone mięso oraz (tylko mała szczypta pieprzu cayenne) wszystkie przyprawy. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać przecier. Na koniec połączyć z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać więcej przypraw. Ogórek kiszony obrać i podać oddzielnie.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Olej rzepakowy 8.0 łyżeczka 40.0 g
Cebula 2.0 sztuka 200.0 g
Czosnek 4.0 ząbek 20.0 g
Imbir 8.0 kostka 80.0 g
Pierś z kurczaka 1200.0 gram 800.0 g
Cynamon 1.0 łyżeczka 4.0 g
Kurkuma mielona 4.0 łyżeczka 20.0 g
Gałka muszkatołowa mielona 1.0 łyżeczka 4.0 g
Ryż biały 280.0 gram 280.0 g
Papryka słodka w proszku 4.0 łyżeczka 16.0 g
Pieprz cayenne 0.48 łyżeczka 2.0 g
Garam masala 8.0 łyżeczka 40.0 g
Przecier pomidorowy 1.0 szklanka 240.0 g
Jogurt grecki 8.0 łyżka 160.0 g
Ogórek kiszony 8.0 sztuka 240.0 g

Dzień 13 - Sobota | Kolacja | Osoby: 2

RACUCHY Z JABŁKAMI

Wymieszać suche składniki. Dodać ciepłe mleko, jajko i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Jabłko obrać, pokroić na kawałki, dodać do masy, wymieszać. Rozgrzać patelnie i smażyć na średnim ogniu z obu stron.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Cukier 2.0 łyżka 24.0 g
Cynamon 0.26 łyżeczka 1.0 g
Drożdże suszone 1.0 łyżeczka 3.0 g
Mąka pszenna 1.0 szklanka 105.0 g
Mleko 2% 0.5 szklanka 115.0 g
Jajko 1.0 sztuka 50.0 g
Jabłko 1.0 sztuka 170.0 g

Dzień 13 - Sobota | Śniadanie | Osoby: 2

GRZANKI Z JAJECZNICĄ, POMIDORKAMI I KOPERKIEM

Pieczywo zapiec w piekarniku lub w tosterze. Jajka rozmieszać i wlać na rozgrzaną patelnię. Przyprawić ulubionymi ziołami. Podawać osobno z grzankami, obranymi pomidorkami i posiekanym koperkiem.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Koperek 2.0 łyżeczka 10.0 g
Oregano 4.0 szczypta 2.0 g
Zioła prowansalskie 4.0 szczypta 2.0 g

Dzień 13 - Sobota | Obiad | Osoby: 2

Dzień 14 - Niedziela | Śniadanie | Osoby: 2

JAJECZNICA NA MAŚLE Z PAPRYKĄ, PIECZYWO Z OLIWĄ

Paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Następnie poddusić paprykę. Wylać roztrzepane jajka i smażyć jajecznicę. Doprawić. Podawać z pieczywem.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g
Masło 1.0 łyżeczka 5.0 g
Jajko 6.0 sztuka 300.0 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Chleb 2.0 kromka 70.0 g

Dzień 14 - Niedziela | Kolacja | Osoby: 2

BAJGIEL WIELOZIARNISTY

Bajgiel wieloziarnisty

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Bajgiel wieloziarnisty 2.0 sztuka 150.0 g

POMIDOR KOKTAJLOWY

Pomidor koktajlowy

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g

RZODKIEWKOWY TWAROŻEK DO PIECZYWA

Twaróg rozdrobnić, wymieszać z jogurtem. Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Do twarogu dodać rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Twaróg półtłusty 240.0 gram 240.0 g
Jogurt naturalny 4.0 łyżka 80.0 g
Rzodkiewka 8.0 sztuka 120.0 g
Pieprz czarny 4.0 szczypta 1.2 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g

Dzień 14 - Niedziela | Obiad | Osoby: 2

Dzień 15 - Poniedziałek | Obiad | Osoby: 2

KURCZAK SZARPANY W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM

1. Danie proszę przygotować według przepisu Thermomix. 2. Ogórki kiszone obrane podawać oddzielnie. 3. Podawać z sokiem pomarańczowym (dla Niko)

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Czosnek 1.0 ząbek 5.0 g
Przecier pomidorowy 150.0 gram 150.0 g
Koncentrat pomidorowy 12.5 gram 12.5 g
Cukier trzcinowy 15.0 gram 15.0 g
Sos sojowy ciemny 15.0 gram 15.0 g
Ocet balsamiczny 10.0 gram 10.0 g
Papryka słodka w proszku 0.5 łyżeczka 2.0 g
Papryczka chili czerwona 0.5 gram 0.5 g
Papryka wędzona 0.26 łyżeczka 1.0 g
Pierś z kurczaka 250.0 gram 250.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 120.0 g
Pomarańcza 4.0 sztuka 480.0 g

PITA (THERMOMIX)

Pity przygotować według przepisu Thermomix.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Woda źródlana 75.0 gram 75.0 g
Drożdże 6.4 gram 6.4 g
Cukier 0.6 łyżeczka 1.26 g
Mąka pszenna 125.0 gram 125.0 g
Oliwa z oliwek 0.76 łyżeczka 3.76 g
Sól 0.5 łyżeczka 3.0 g

Dzień 15 - Poniedziałek | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mlego 2% 400.0 gram 400.0 g

GRZANKI JAJECZNE Z POMIDORKAMI

Nastawić piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Mozzarellę pokroić drobno, pokroić świeżą bazylię. Jajko rozkłócić w miseczce i całość połączyć. Dodać przyprawy do smaku. Chleb namoczyć w jajecznej masie i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku około 8-10 minut. Zjeść z pomidorkami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ser mozzarella 4.0 plaster 80.0 g
Bazylia świeża 2.0 garść 6.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Chleb 6.0 kromka 210.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g

Dzień 15 - Poniedziałek | Kolacja | Osoby: 2

KANAPKI Z WĘDLINĄ I PAPRYKĄ, SEREK WIEJSKI

Przygotować kanapki.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Szynka drobiowa 4.0 sztuka 100.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g
Serek wiejski 2.0 sztuka 400.0 g

Dzień 16 - Wtorek | Obiad | Osoby: 2

WRAP Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Mięso pokroić na paski lub w kostkę. Natrzeć przyprawami i usmażyć/dusić (tak żeby było miękkie) na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę warzywa aż zmiękną. Przełożyć i zawinąć w tortillę. Podpiec chwilę na patelni.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pierś z kurczaka 400.0 gram 400.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Oregano suszone 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka słodka w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Lubczyk 2.0 szczypta 0.2 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g
Cebula czerwona 1.0 sztuka 100.0 g
Tortilla pełnoziarnista 2.0 sztuka 120.0 g

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY)

2 pomarańcze wycisnąć.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pomarańcza 4.0 sztuka 480.0 g

Dzień 16 - Wtorek | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

PIECZONA OWSIANKA BROWNIE OREO Z BORÓWKAMI

Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać kakao i mleko. Wymieszać całość z płatkami owsianymi. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć owsiankę z owocami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać z pokruszonym oreo.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Banan 1.0 sztuka 120.0 g
Kakao (proszek) 6.0 łyżeczka 30.0 g
Mleko 2% 180.0 gram 180.0 g
Płatki owsiane 1.0 szklanka 110.0 g
Borówka amerykańska 2.0 garść 100.0 g
Ciastko Oreo 4.0 sztuka 44.0 g

Dzień 16 - Wtorek | Kolacja | Osoby: 2

ZIOŁOWE TOSTY Z WĘDLINĄ I OGÓRKIEM KISZONYM

Pieczywo natrzeć oliwą i ziołami. Rzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podpiekać z obu stron na złoty kolor. Podawać z wędliną.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Oliwa z oliwek 4.0 łyżeczka 20.0 g
Bazylia suszona 2.0 szczypta 0.6 g
Oregano suszone 2.0 szczypta 0.6 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 240.0 g

Dzień 17 - Środa | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

Jajka na twardo (to co w koszulkach)

Jajko ugotować na jajowarze. Do jajowaru dodać 70ml wody, przekuć jajka od góry. Ustawić na trzeci poziom czasomierz (z czterech). Jajko podawać z obraną czerwoną papryką, lub ogórkami kiszonymi.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 4.0 sztuka 240.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 60.0 g

Dzień 17 - Środa | Obiad | Osoby: 2

BURGER Z KURCZAKIEM W PANIERCE

Kurczaka rozbić. W miseczce umieścić połowę jogurtu, dodać przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą nasmarować kurczaka. Płatki kukurydziane pokruszyć i obtoczyć w nich kurczaka. Piec kotlety w piekarniku aż będą miękkie i nie będą mokre. Bułkę przekroić i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu. Obrać paprykę i ogórek ze skórki i podawać oddzielnie. Podawać z wyciśniętym sokiem pomarańczowym.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pierś z kurczaka 300.0 gram 300.0 g
Jogurt naturalny 4.0 łyżka 80.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka słodka w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Oregano suszone 2.0 szczypta 0.6 g
Kurkuma mielona 1.0 łyżeczka 5.0 g
Płatki kukurydziane 10.0 łyżka 30.0 g
Bułka 2.0 sztuka 120.0 g
Ogórek kiszony 2.0 sztuka 120.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g
Oliwki 6.0 sztuka 18.0 g
Pomarańcza 4.0 sztuka 480.0 g

Dzień 17 - Środa | Kolacja | Osoby: 2

PIECZONY NALEŚNIK Z BRZOSKWINIĄ I MALINAMI

Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Patelnię, którą można wkładać do piekarnika, rozgrzać na kuchence lub nagrzewać w rozgrzewającym się piekarniku. Jak patelnia będzie bardzo gorąca, posmarować ją masłem. Jajka, mąkę, mleko, cukier i sól wymieszać do połączenia składników i powoli wlewać na patelnię. Na wierzchu ułożyć pokrojoną na plasterki brzoskwinię. Piec 15-20 minut. Po upieczeniu na wierzchu ułożyć maliny. Zamiast patelni można wykorzystać naczynie żaroodporne. Należy je umieścić w nienagrzanym piekarniku. Nagrzać piekarnik z naczyniem w środku. Następnie wyjąć, rozprowadzić masło, wylać masę i upiec.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Mleko 2% 0.5 szklanka 115.0 g
Mąka pszenna 0.5 szklanka 65.0 g
Cukier 2.0 łyżeczka 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Masło 2.0 łyżka 20.0 g
Brzoskwinia 2.0 sztuka 170.0 g
Maliny 2.0 garść 140.0 g

Dzień 18 - Czwartek | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

OWSIANKA NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI, MIODEM I MORELAMI

Płatki owsiane ugotować na mleku. W razie potrzeby dodać wody podczas gotowania. Następnie połączyć z dodatkami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Płatki owsiane 10.0 łyżka 100.0 g
Mleko 2% 2.0 szklanka 460.0 g
Truskawki 4.0 garść 280.0 g
Morela suszona 4.0 sztuka 40.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g

Dzień 18 - Czwartek | Obiad | Osoby: 2

TYMIANKOWO-ROZMARYNOWE ZIEMNIAKI

Ziemniaki obrać, umyć, naciąć co 3 mm uważając, by nie przeciąć do dołu. Posypać ziemniaki przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni i piec przez do miękkości zależnie od ziemniaka, 30-60 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ziemniak 6.0 sztuka 450.0 g
Tymianek suszony 1.0 łyżka 2.5 g
Rozmaryn suszony 2.0 łyżeczka 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g

KURCZAK W POMIDOROWEJ MARYNACIE

Przecier pomidorowy, świeżą bazylię, oliwę, czosnek oraz przyprawy zblendować na jednolitą masę. W tym sosie zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka nakłuć w kilku miejscach i wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 60-90 minut. Podawać z obranym ogórkiem kiszonym (osobno).

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Przecier pomidorowy 8.0 łyżka 120.0 g
Bazylia świeża 2.0 garść 6.0 g
Oliwa z oliwek 2.0 łyżeczka 10.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka słodka w proszku 2.0 szczypta 0.6 g
Pierś z kurczaka 4.0 sztuka 360.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 240.0 g

Dzień 18 - Czwartek | Kolacja | Osoby: 2

GRZANKI Z WĘDLINĄ I JAJKIEM GOTOWANYM

Jajka ugotować. Pieczywo podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu. Podawać osobno z jajkiem pokrojonym w plastry i wędlina oraz z papryką obraną i pokrojoną w plastry.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g

Dzień 19 - Piątek | Śniadanie | Osoby: 2

CZEKOLADOWE PANCAKES

Wszystkie składniki oprócz oleju wrzucić do naczynia, zmiksować. Patelnię rozgrzać z olejem. Smażyć placuszki z obu stron. Podawać z musem malinowym.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Mąka pszenna 1.0 szklanka 130.0 g
Mleko 2% 0.76 szklanka 172.5 g
Proszek do pieczenia 2.0 łyżeczka 8.0 g
Jajko 1.0 sztuka 50.0 g
Cukier 1.0 łyżka 12.0 g
Kakao (proszek) 2.0 łyżeczka 10.0 g
Olej rzepakowy 1.0 łyżeczka 5.0 g
Maliny 20.0 sztuka 200.0 g

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

Dzień 19 - Piątek | Obiad | Osoby: 4

CHILI CON CARNE Z RYŻEM

Mięso zmielić. Ryż ugotować. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju wraz z czosnkiem. Dodać pokrojoną paprykę i startą na dużych oczkach marchew. Poddusić. Następnie dodać mięso i wszystkie przyprawy. Dusić aż mięso będzie gotowe. Dodać pomidory i przecier. Gotować około 20 minut. W razie potrzeby dodać wody. Na koniec dodać kukurydzę, fasolkę i gotować jeszcze chwilę.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ryż biały 140.0 gram 140.0 g
Cebula 1.0 sztuka 100.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 10.0 g
Papryka czerwona 0.52 sztuka 115.0 g
Marchew 2.0 sztuka 92.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżka 20.0 g
Pierś z indyka 300.0 gram 300.0 g
Papryka słodka w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Papryczka chili suszona 2.0 szczypta 0.8 g
Papryka ostra w proszku 2.0 szczypta 0.8 g
Sól 2.0 szczypta 0.4 g
Zioła prowansalskie 1.0 łyżka 8.0 g
Pieprz czarny 0.6 szczypta 1.2 g
Przecier pomidorowy 2.0 szklanka 480.0 g
Pomidory w puszce 2.0 opakowanie 480.0 g
Kukurydza konserwowa 100.0 gram 100.0 g
Fasola czerwona z puszki 100.0 gram 100.0 g

Dzień 19 - Piątek | Kolacja | Osoby: 2

TOSTY Z Sosem Bolońskim, MOZZARELLA, WĘDLINĄ I POMIDORKAMI

Nagrzać piekarnik. Pieczywo podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu. Grzanki posmarować sosem bolońskim (z Łowicza, lub Spaghetti z Łowicza), ułożyć na wierzch szynkę, pokrojoną na plastry mozzarellę i zapiec. Podać osobno pomidorki.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Sos boloński z Łowicza 2.0 łyżka 20.0 g
Ser mozzarella 4.0 plaster 80.0 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g

Dzień 20 - Sobota | Śniadanie | Osoby: 2

JAJECZNICA Z POMIDORKAMI, PIECZYWO

Patelnię rozgrzać i wlać roztrzepane jajka. Mieszać, aż jajecznica się zetnie. Doprawić.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 6.0 sztuka 300.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Chleb 2.0 kromka 70.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

Dzień 20 - Sobota | Obiad | Osoby: 2

Dzień 20 - Sobota | Kolacja | Osoby: 2

PINSA Z SOSEM POMIDOROWYM, SZYNKĄ I MOZZARELLĄ

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni z termoobiegiem. Placek posmarować przecierem, doprawić. Ułożyć mozzarellę i szynkę. Piec około 5-6 minut. Podawać z pomidorkami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pinsa, Product of Italy 1.0 opakowanie 260.0 g
Przecier pomidorowy 8.0 łyżka 120.0 g
Oregano suszone 1.0 łyżka 4.0 g
Ser mozzarella 4.0 plaster 80.0 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g

Dzień 21 - Niedziela | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

PIECZONY NALEŚNIK Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Patelnię, którą można wkładać do piekarnika, rozgrzać na kuchence lub nagrzewać w rozgrzewającym się piekarniku. Gdy patelnia będzie gorąca, posmarować ją masłem. Jajka, mąkę, mleko, cukier i sól zmiksować krótko i powoli wlewać na patelnię. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone jabłko. Posypać cynamonem. Piec 15-20 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Mleko 2% 0.5 szklanka 115.0 g
Mąka pszenna 0.5 szklanka 65.0 g
Cukier 4.0 łyżeczka 20.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Masło 2.0 łyżka 20.0 g
Jabłko 2.0 sztuka 340.0 g
Cynamon 2.0 szczypta 1.0 g

Dzień 21 - Niedziela | Kolacja | Osoby: 2

Bułka

Bułka biała

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Biała bułka 2.0 sztuka 120.0 g

ZUPA KREM Z POMIDORÓW (THERMOMIX)

Zupę proszę przygotować według przepisu Thermomix. Aby uzyskać bulion warzywny należy zalać gorącą wodą mieszankę suszonych warzyw (Vegeta Natur lub Culineo - 1 łyżeczkę zalać szklanką gorącej wody).

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Czosnek 1.0 ząbek 5.0 g
Cebula 0.5 sztuka 50.0 g
Masło 30.0 gram 30.0 g
Pomidory w puszce 700.0 gram 700.0 g
Koncentrat pomidorowy 70.0 gram 70.0 g
Sól 1.0 łyżeczka 6.0 g
Cukier 1.0 łyżeczka 5.0 g
Oregano suszone 0.5 łyżka 2.0 g
Bulion warzywny przygotowany z suszonych warzyw Vegeta Natur lub Culineo 50.0 gram 50.0 g
Śmietana 30% tłuszczu 100.0 gram 100.0 g
Bazylia świeża 1.0 garść 3.0 g

Dzień 22 - Poniedziałek | Obiad | Osoby: 2

Gotowana MARCHEWKA

Marchew obrać przed gotowaniem. Do garnka wlewamy wodę tak, aby przykryła marchewki. Wsypujemy około 2 łyżeczki soli na 1 l wody oraz słodzimy około 1 łyżeczką na 1 l wody. Marchew gotować pod przykryciem. Po około 20-25 minutach powinna być gotowa. Ma być al dente. Aby to sprawdzić wystarczy tylko wbić delikatnie widelec w marchew.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Marchew 2.0 sztuka 90.0 g
Cukier 2.0 łyżeczka 10.0 g
Sól 4.0 łyżeczka 20.0 g

KURCZAK W MUSZTARDZIE

Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Mięso dobrze umyć, rozbić przez folie do pieczenia na filety grubości ok. 1 cm. Musztardę wymieszać z miodem. Mięso posypać lekko solą, nasmarować sosem miodowo-musztardowym i zamarynować (wstawić do lodówki na 30 min). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć mięso i piec ok. 25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować. Podawać z sokiem pomarańczowym (dla Niko).

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pierś z kurczaka 300.0 gram 300.0 g
Musztarda 2.0 łyżka 40.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pomarańcze 4.0 sztuka 240.0 g
Ziemniak 6.0 sztuka 450.0 g

Dzień 22 - Poniedziałek | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

GRZANKI Z SERKIEM WIEJSKIM, WĘDLINĄ I POMIDORKAMI

Pieczywo podpiec na suchej patelni, następnie przewrócić na drugą stronę.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Serek wiejski 1.0 sztuka 200.0 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g

Dzień 22 - Poniedziałek | Kolacja | Osoby: 2

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO

Do naczynia wbić jajka, dodać cukier i lekko ubić. Następnie dodać serek wiejski i wymieszać. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Smażyć na patelni nieprzywierającej. Łyżką formować placki. Po około 1,5 minuty przewracać na drugą stronę. Nie smażyć zbyt długo, aby ich nie przesuszyć. Podawać z pokrojoną truskawką.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Serek wiejski 1.0 sztuka 200.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Mąka pszenna 80.0 gram 80.0 g
Cukier wanilinowy 2.0 łyżeczka 8.0 g
Proszek do pieczenia 1.0 łyżeczka 4.0 g
Truskawki 16.0 sztuka 200.0 g

Dzień 23 - Wtorek | Śniadanie | Osoby: 2

SZYBKI OMLET Z DŻEMEM

Jajka wbić do naczynia, roztrzepać. Dodać mleko i mąkę. Dokładnie rozmieszać rózgą. Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron (można smażyć pod przykryciem – będzie wtedy trochę szybciej gotowy). Podawać z dżemem.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Mleko 2% 6.0 łyżka 90.0 g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 2.0 łyżka 30.0 g
Mąka pszenna 6.0 łyżka 72.0 g
Dżem bez cukru 6.0 łyżeczka 90.0 g

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

Dzień 23 - Wtorek | Kolacja | Osoby: 2

PIZZERKI ORKISZOWE

1. Do naczynia wlać ciepłą wodę (nie gorącą). Wrzucić drożdże, cukier i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Płyn powinien zacząć się lekko pienić. 2. Następnie dodać mąkę, oliwę i sól. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Przygotować sos: w małym garnku rozgrzać masło i zeszklić rozgnieciony czosnek (można dodać szczyptę cukru). Następnie zalać pomidorami z puszki, doprawić i gotować kilka minut aż odparuje nadmiar wody. 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na równe części i z każdej z nich uformować bardzo cienki placek, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. 5. Placki podpiec w piekarniku około 5 minut, potem posmarować sosem i podpiec ponownie około 5 minut, następnie ułożyć ser oraz dodatki i piec około 5 minut(do rozpuszczenia i zarumienienia sera). 6. Podawać z oliwkami czarnymi odsączonymi - osobno

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Drożdże 20.0 gram 20.0 g
Woda źródlana (ciepła) 110.0 gram 110.0 g
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 125.0 gram 125.0 g
Mąka pszenna 62.5 gram 62.5 g
Cukier 0.5 łyżeczka 2.5 g
Oliwa z oliwek 0.5 łyżka 5.0 g
Sól 0.76 łyżeczka 4.5 g
Masło 0.5 łyżka 5.0 g
Czosnek 1.0 ząbek 5.0 g
Pomidory w puszce 0.5 opakowanie 200.0 g
Oregano suszone 0.5 łyżka 2.0 g
Szynka drobiowa 2.0 plaster 30.0 g
Ser mozarella tarta 1.0 sztuka 100.0 g
Oliwki 16.0 sztuka 100.0 g

Dzień 23 - Wtorek | Obiad | Osoby: 2

SPAGHETTI Napoletana

Thermomix. Podawać z oliwkami czarnymi na osobnym talerzyku.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Makaron Spaghetti 150.0 gram 125.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 8.0 g
Oliwa z oliwek 10.0 gram 10.0 g
Masło 5.0 gram 5.0 g
Pomidory 600.0 gram 500.0 g
Woda 50.0 gram 50.0 g
Sól 0.5 łyżeczka 2.0 g
Pieprz czarny mielony 0.2 łyżeczka 0.2 g
Cukier 0.4 łyżeczka 1.0 g
Oliwki czarne 12.0 łyżeczka -

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pomarańcze 4.0 sztuka 480.0 g

Dzień 24 - Środa | Obiad | Osoby: 2

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pomarańcze 4.0 sztuka 480.0 g

ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA Z MAKARONEM

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć. Doprawić. Dodać pokrojoną paprykę i odsączoną fasolę. Dodać przecier i podgrzewać. W razie potrzeby doprawić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać startym lub pokrojonym serem. Piec około 20 minut. Makaron Penne/ pióra ugotować i podawać sam na oddzielnym talerzu.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Makaron penne/pióra 120.0 gram 120.0 g
Cebula 1.0 sztuka 100.0 g
Czosnek 2.0 ząbek 10.0 g
Oliwa z oliwek 2.0 łyżeczka 10.0 g
Mięso mielone z indyka 200.0 gram 200.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Oregano suszone 1.0 łyżka 4.0 g
Papryka ostra w proszku 2.0 łyżeczka 8.0 g
Kmin rzymski (mielony) 1.0 łyżeczka 5.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g
Fasola czerwona z puszki 100.0 gram 100.0 g
Przecier pomidorowy 1.0 szklanka 240.0 g
Ser mozzarella 2.0 plaster 40.0 g

Dzień 24 - Środa | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

OMLET BUDYNIOWY Z BRZOSKWINIAMI

Jajka wbić do naczynia, dodać mleko, proszek budyniowy, mąkę i ubić trzepaczką. Brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę i poddusić na patelni na oleju. Wlać na to przygotowaną masę. Przykryć i smażyć na małym ogniu. Następnie przewrócić na drugą stronę.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Mleko 2% 4.0 łyżka 60.0 g
Budyń waniliowy (proszek) 6.0 łyżeczka 24.0 g
Mąka pszenna 4.0 łyżka 48.0 g
Brzoskwinia 1.0 sztuka 130.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g

Dzień 24 - Środa | Kolacja | Osoby: 2

BANANOWE PLACUSZKI Z MASCARPONE

Mascarpone wymieszać z mlekiem, jajkiem, miodem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać banan. Wszystko razem zmielić. Smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z musem malinowym.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ser mascarpone 120.0 gram 120.0 g
Mleko 2% 6.0 łyżka 90.0 g
Jajko 4.0 sztuka -
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 6.0 łyżka 90.0 g
Proszek do pieczenia 3.0 szczypta -
Banan 2.0 sztuka 120.0 g
Maliny 20.0 sztuka 260.0 g

Dzień 25 - Czwartek | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

OWSIANE PLACKI BANANOWE (THERMOMIX)

Proszę przygotować placki według przepisu Thermomix.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Płatki owsiane 7.0 łyżka 70.0 g
Banan 1.0 sztuka 120.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Cukier waniliowy 1.0 łyżeczka 4.0 g
Cynamon 2.0 szczypta 1.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g

Dzień 25 - Czwartek | Obiad | Osoby: 2

DOMOWE NUGGETSY (THERMOMIX)

Proszę przygotować danie według przepisu Thermomix. Podawać z ogórkami kiszonymi.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Płatki kukurydziane 56.0 gram 56.0 g
Mąka pszenna 12.0 gram 12.0 g
Curry 0.4 łyżeczka 1.6 g
Sól 0.4 łyżeczka 2.4 g
Pierś z indyka 320.0 gram 320.0 g
Oliwa z oliwek 16.0 gram 16.0 g
Papryka słodka w proszku 0.4 łyżeczka 1.6 g
Pieprz czarny 0.2 łyżeczka 0.8 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 120.0 g

SOK POMARAŃCZOWY (ŚWIEŻY)

Wycisnąć 2 pomarańcze (dla Niko)

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pomarańcze 4.0 sztuka 480.0 g

Dzień 25 - Czwartek | Kolacja | Osoby: 2

ROSÓŁ Z MAKARONEM

Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól i zagotować na niedużym ogniu. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, wrzucić do garnka, dodać resztę przypraw i gotować ok 1- 1,5 h. W między czasie na palniku podpiec cebulę i dodać do gotującego się rosołu. Makaron zagotować w osobnym garnuszku. Przygotowany rosół posypać świeżą natką pietruszki.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Liść laurowy 4.0 sztuka 1.2 g
Ziele angielskie 6.0 sztuka 6.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Makaron 100.0 gram 100.0 g
Natka pietruszki 6.0 łyżeczka 36.0 g
Udko z kurczaka bez skóry 2.0 sztuka 480.0 g
Seler korzeniowy 1.0 sztuka 350.0 g
Pietruszka (korzeń) 1.0 sztuka 80.0 g
Marchew 2.0 sztuka 90.0 g
Por 1.0 sztuka 140.0 g
Cebula 2.0 sztuka 200.0 g

Dzień 26 - Piątek | Obiad | Osoby: 4

BUTTER CHICKEN (THERMOMIX)

1. Proszę przygotować danie według przepisu Thermomix, przyczym po wrzuceniu mięsa do sosu wg thermomix należy ugotować ryż . 2. Podawać z ryżem w torebce. 4. Oddzielnie podać oliwki czarne. 3. Podawać z sokiem z pomarańczy (dla Niko)

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kmin rzymski (nasiona) 0.52 łyżka 4.0 g
Papryczka chili suszona 1.0 łyżeczka 5.0 g
Kolendra 0.52 łyżka 6.0 g
Kurkuma mielona 1.0 łyżeczka 5.0 g
Garam masala 2.0 łyżeczka 10.0 g
Pierś z kurczaka 1000.0 gram 1000.0 g
Sok z limonki 2.0 łyżka 12.0 g
Oliwa z oliwek 2.0 łyżka 20.0 g
Sól 1.52 łyżeczka 9.0 g
Orzechy nerkowca 70.0 gram 70.0 g
Imbir 40.0 gram 40.0 g
Czosnek 4.0 ząbek 15.0 g
Cebula 4.0 sztuka 100.0 g
Papryczka chili czerwona 1.0 sztuka 20.0 g
Masło klarowane 50.0 gram 50.0 g
Pomidory w puszce 1.0 opakowanie 400.0 g
Śmietanka 30 % tłuszczu 70.0 gram 70.0 g
Ryż w torebce 4.0 sztuka 400.0 g
Pomarańcze 8.0 sztuka 960.0 g
Oliwka czarna 32.0 sztuka 200.0 g

Dzień 26 - Piątek | Śniadanie | Osoby: 2

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

OMLET CESARSKI Z SERKIEM Truskawkowym I BORÓWKAMI

Białko oddzielić od żółtka. W misce wymieszać mąkę, mleko i żółtko, dokładnie wymieszać. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubite białko dodać do miski z masą, delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać masę. Smażyć ok. 5 minut, aż spód się zarumieni. Łopatką porozrywać omlet na mniejsze kawałki, przewrócić na drugą stronę. Smażyć ok. minutę, aż kawałki będą równomiernie zarumienione. Przed podaniem oprószyć cynamonem. Podać z serkiem homogenizowanym truskawkowym i borówkami.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Mąka pszenna 0.5 szklanka 65.0 g
Mleko 2% 0.5 szklanka 115.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Cynamon 2.0 szczypta 1.0 g
Serek homogenizowany truskawkowy 6.0 łyżka 144.0 g
Borówka amerykańska 4.0 garść 200.0 g

Dzień 26 - Piątek | Kolacja | Osoby: 2

PIZZA Z PATELNI

Patelnię rozgrzać. Następnie na patelnię rzucić placek tortilli. Wierzch posmarować przecierem, posypać oregano. Ułożyć kawałki wędliny oraz tarty ser. Przykryć i podgrzewać aż ser się rozpuści. Podawać z pomidorkami osobno.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Tortilla pełnoziarnista 2.0 sztuka 120.0 g
Przecier pomidorowy 8.0 łyżka 120.0 g
Oregano suszone 1.0 łyżka 4.0 g
Szynka drobiowa 6.0 plaster 90.0 g
Ser mozzarella 1.0 sztuka 125.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g

Dzień 27 - Sobota | Obiad | Osoby: 2

Dzień 27 - Sobota | Kolacja | Osoby: 2

Makaron z musem truskawkowym

Makaron świderki ugotować w wodzie z solą. Mrożone, lub świeże truskawki zmiksować z miodem.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Makaron 120.0 gram 120.0 g
Truskawki 400.0 gram 400.0 g
Sól 0.6 łyżeczka 6.0 g

Dzień 27 - Sobota | Śniadanie | Osoby: 2

Owsianka zapiekana z truskawkami

Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać kakao i mleko. Wymieszać całość z płatkami owsianymi. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć owsiankę z owocami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podawać z pokruszonym oreo i świeżą truskawką pokrojoną w ćwiartki.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Banan 2.0 sztuka 240.0 g
Ciastko OREO 4.0 sztuka 44.0 g
Mleko 2% 180.0 gram 180.0 g
Płatki owsiane 1.0 szklanka 110.0 g
Truskawka 2.0 garść 100.0 g
kakao 12.0 łyżeczka 60.0 g

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

Dzień 28 - Niedziela | Śniadanie | Osoby: 2

PIECZONA OWSIANKA Z BORÓWKAMI I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płatki przełożyć do naczynia, zalać mlekiem, dodać miód. Zblendować całość. Następnie dodać borówki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego do zapiekania. Na talerzyk oddzielnie pokruszyć czekoladę. Piec około 20 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Płatki owsiane 10.0 łyżka 100.0 g
Mleko 2% 1.0 szklanka 230.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g
Borówka amerykańska 4.0 garść 200.0 g
Czekolada gorzka 3.0 kostka 30.0 g

KAKAO

Mleko podgrzać i dodać kakao. Wymieszać.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kakao Puchatek 40.0 gram 40.0 g
Mleko 2% 400.0 gram 400.0 g

Dzień 28 - Niedziela | Obiad | Osoby: 2

Dzień 28 - Niedziela | Kolacja | Osoby: 2

TRUSKAWKOWE PLACUSZKI Z RICOTTY

Ricottę wymieszać z mlekiem, jajkiem, miodem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Na końcu wrzucić pokrojone w plastry truskawki. Smażyć na rozgrzanej patelni. Na placuszki położyć pokrojone w plasterki świeże truskawki.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ser ricotta 4.0 łyżka 80.0 g
Mleko 2% 4.0 łyżka 60.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 6.0 łyżka 90.0 g
Proszek do pieczenia 2.0 szczypta 0.6 g
Truskawki 2.0 garść 140.0 g

Dzień 31 - Środa | Obiad | Osoby: 2

PULPETY INDYCZE NADZIEWANE MOZZARELLĄ (THERMOMIX)

Proszę przygotować danie według przepisu Thermomix.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ser mozzarella 50.0 gram 50.0 g
Ser parmezan 15.0 gram 15.0 g
Czosnek 2.5 ząbek 12.5 g
Natka pietruszki 5.0 gram 5.0 g
Mięso mielone z indyka 225.0 gram 225.0 g
Woda źródlana 15.0 gram 15.0 g
Jajko 0.5 sztuka 25.0 g
Tymianek suszony 0.26 łyżeczka 0.62 g
Oregano suszone 0.12 łyżka 0.64 g
Sól 0.76 łyżeczka 4.5 g
Pieprz czarny 0.5 łyżeczka 2.0 g
Oliwa z oliwek 1.0 łyżka 10.0 g
Cebula 15.0 gram 15.0 g
Pomidory w puszce 0.5 opakowanie 200.0 g
Cukier 0.26 łyżeczka 1.0 g
Bazylia suszona 0.26 łyżka 0.64 g

OPIEKANE ZIEMNIAKI

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić na talarki lub półksiężyce. Skropić olejem (bardzo niewiele) i natrzeć solą, rozmarynem i tymiankiem. Można dodać czosnek. Przełożyć na blachę (bez papieru, żeby nie były wilgotne). Piec około 30 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Olej rzepakowy 1.0 łyżeczka 5.0 g
Rozmaryn suszony 2.0 łyżeczka 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Tymianek suszony 2.0 szczypta 0.6 g
Ziemniak 6.0 sztuka 450.0 g

Dzień 31 - Środa | Śniadanie | Osoby: 2

BUŁKA Z MOZZARELLĄ, OLIWKAMI, PAPRYKĄ I WĘDLINĄ

Przygotować kanapki.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Bułka grahamka 2.0 sztuka 180.0 g
Papryka czerwona 0.5 sztuka 115.0 g
Oliwki 10.0 sztuka 30.0 g
Ser mozzarella 0.5 sztuka 62.5 g
Szynka drobiowa 4.0 plaster 60.0 g

Dzień 31 - Środa | Kolacja | Osoby: 2

OWOCOWO-ORZECHOWY JOGURT

Kiwi obrać i pokroić. Jogurt , owoce i wafle ryżowe podać oddzielnie.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Kiwi 2.0 sztuka 150.0 g
Truskawki 4.0 garść 280.0 g
Borówka amerykańska 2.0 garść 100.0 g
Jogurt naturalny 1.0 opakowanie 180.0 g
Miód 4.0 łyżeczka 32.0 g

Dzień 32 - Czwartek | Śniadanie | Osoby: 2

OWSIANKA A'LA LION

Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na około 15 minut. Wafel ryżowy pokruszyć, czekoladę posiekać. Płatki owsiane ugotować na mleku. Odsączone daktyle zmiksować z masłem orzechowym. Płatki owsiane przełożyć do miseczki, polać zmiksowanymi daktylami, posypać pokruszonymi waflami i posiekaną czekoladą.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Daktyle 8.0 sztuka 40.0 g
Wafel ryżowy 2.0 sztuka 20.0 g
Czekolada mleczna 2.0 kostka 20.0 g
Płatki owsiane 8.0 łyżka 80.0 g
Mleko 2% 1.5 szklanka 345.0 g
Masło orzechowe 2.0 łyżka 40.0 g

Dzień 32 - Czwartek | Obiad | Osoby: 2

MŁODE ZIEMNIAKI GOTOWANE

Ziemniaki obrać i ugotować.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Młode ziemniaki 4.0 sztuka 300.0 g
Pomarańcze 4.0 sztuka 480.0 g
Ogórki kiszone 4.0 sztuka 120.0 g

KLOPSIKI Z SOSEM POMIDOROWYM I RYŻEM (THERMOMIX)

Danie proszę przygotować według przepisu Thermomix. Wprowadziłam mniej oliwy z oliwek niż podano w przepisie.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Czosnek 1.0 ząbek 5.0 g
Cebula 40.0 gram 40.0 g
Oliwa z oliwek 20.0 gram 20.0 g
Kmin rzymski (mielony) 0.5 łyżeczka 2.5 g
Sól 0.5 łyżeczka 3.0 g
Pieprz czarny 0.26 łyżeczka 1.0 g
Papryka ostra w proszku 0.26 łyżeczka 1.0 g
Wino białe 75.0 gram 75.0 g
Mięso mielone wołowe 200.0 gram 200.0 g
Pomidory w puszce 0.5 opakowanie 200.0 g
Cukier 1.0 łyżeczka 4.0 g
Oregano suszone 0.26 łyżka 1.0 g
Koncentrat pomidorowy 15.0 gram 15.0 g
Woda źródlana 200.0 gram 200.0 g
Ryż biały 100.0 gram 100.0 g

Dzień 32 - Czwartek | Kolacja | Osoby: 2

SEREK WIEJSKI Z POMIDORKAMI, PIECZYWO z Rzodkiewką

Serek wiejski podawać osobno z pomidorkami i rzodkiewką.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Serek wiejski 2.0 sztuka 400.0 g
Pomidor koktajlowy 2.0 garść 200.0 g
Chleb 4.0 kromka 140.0 g
Rzodkiew 8.0 sztuka 80.0 g

Dzień 33 - Piątek | Śniadanie | Osoby: 2

SMOOTHIE BOWL TRUSKAWKOWO-BANANOWE Z CHRUPIĄCĄ GRANOLĄ I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Jogurt naturalny zblendować z połową banana i połową truskawek. Następnie przenieść do miseczki. Udekorować drugą połową owoców. Posypać granolą i pokruszoną czekoladą.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jogurt naturalny 2.0 opakowanie 360.0 g
Banan 2.0 sztuka 240.0 g
Truskawki 4.0 garść 280.0 g
Granola domowa 4.0 łyżka 40.0 g
Czekolada mleczna 4.0 kostka 24.0 g

Dzień 33 - Piątek | Obiad | Osoby: 2

OPIEKANE ZIEMNIAKI Z PAPRYKĄ WĘDZONĄ

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki lub na półksiężyce. Skropić olejem połączonym z przyprawami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ziemniak 8.0 sztuka 600.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka wędzona 4.0 łyżeczka 16.0 g
Oregano suszone 1.0 łyżeczka 4.0 g
Czosnek mielony 2.0 szczypta 0.6 g

PIECZONE NUGGETSY Z KURCZAKA

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami i wymieszać. Dodać jajko, jogurt i dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania (opcjonalnie). Płatki kukurydziane pokruszyć i połączyć z bułką tartą. Kawałki mięsa obtoczyć w płatkach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Po około 10 minutach wyjąć kurczaki i skropić je olejem. Włożyć z powrotem do piekarnika. Po około 15 minutach przewrócić kurczaki na drugą stronę i piec jeszcze 10-15 minut. Można pod koniec zwiększyć temperaturę pieczenia. Podawać z obranymi ogórkami kiszonymi i sokiem pomarańczowym.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Pierś z kurczaka 400.0 gram 400.0 g
Sól 2.0 szczypta 0.6 g
Pieprz czarny 2.0 szczypta 0.6 g
Papryka słodka w proszku 1.0 łyżeczka 4.0 g
Oregano suszone 2.0 szczypta 0.6 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Jogurt naturalny 2.0 łyżka 40.0 g
Bułka tarta 2.0 łyżka 20.0 g
Płatki kukurydziane 0.5 szklanka 15.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Ogórek kiszony 4.0 sztuka 120.0 g
Pomarańcze 4.0 sztuka 480.0 g

Dzień 33 - Piątek | Kolacja | Osoby: 4

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ (THERMOMIX)

Proszę przygotować drożdżówki według przepisu Thermomix.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Mąka pszenna 285.0 gram 285.0 g
Cukier 75.0 gram 75.0 g
Masło 60.0 gram 60.0 g
Mleko 2% 125.0 gram 125.0 g
Drożdże 15.0 gram 15.0 g
Jajko 1.0 sztuka 50.0 g
Cukier wanilinowy 0.52 łyżeczka 2.0 g
Sól 0.52 szczypta 0.16 g
Truskawki 175.0 gram 175.0 g

Dzień 34 - Sobota | Śniadanie | Osoby: 2

SZYBKA PIECZONA OWSIANKA Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

W małym naczyniu żaroodpornym umieścić płatki, wbić jajko i dodać mleko. Wymieszać. Następnie ułożyć truskawki. Piec w 180 stopniach aż wierzch się zarumieni (ok. 20 minut). Podawać z kawałkami czekolady.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Płatki owsiane 8.0 łyżka 80.0 g
Jajko 2.0 sztuka 100.0 g
Mleko 2% 0.5 szklanka 115.0 g
Truskawki 4.0 garść 280.0 g
Czekolada biała 4.0 kostka 24.0 g

Dzień 34 - Sobota | Kolacja | Osoby: 2

KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA JOGURCIE GRECKIM

Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Podawać z waflami ryżowymi.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jogurt grecki 400.0 gram 400.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g
Truskawki 4.0 garść 280.0 g
Wafle ryżowe 6.0 sztuka 60.0 g

Dzień 34 - Sobota | Obiad | Osoby: 1

Dzień 35 - Niedziela | Obiad | Osoby: 4

Dzień 35 - Niedziela | Śniadanie | Osoby: 2

OMLET PEŁNOZIARNISTY "SZARLOTKA"

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka, mąkę, cynamon zmiksować lub dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starte jabłko i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Podawać z dżemem jagodowym lub truskawkowym lub z musem owocowym, np. z truskawek.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jajko 4.0 sztuka 200.0 g
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 6.0 łyżka 90.0 g
Cynamon 2.0 szczypta 1.0 g
Jabłko 2.0 sztuka 340.0 g
Olej rzepakowy 2.0 łyżeczka 10.0 g
Dżem jagodowy/truskawkowy 6.0 łyżeczka 20.0 g

PUDDING RYŻOWY Z LETNIMI OWOCAMI

Ryż dodać do mleka i całość gotować do momentu aż ryż będzie miękki (wchłonie większość mleka), często mieszając. Zdjąć z ognia. Ryż przełożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć umyte owoce. Polać miodem.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Ryż biały 80.0 gram 80.0 g
Mleko 2% 1.5 szklanka 345.0 g
Truskawki 2.0 garść 140.0 g
Borówka amerykańska 2.0 garść 100.0 g
Miód 2.0 łyżeczka 16.0 g

Dzień 35 - Niedziela | Kolacja | Osoby: 2

KOKTAJL BANANOWY NA JOGURCIE GRECKIM

Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą.

Składnik Ilość Jednostka Gramatura
Jogurt grecki 600.0 gram 600.0 g
Truskawki 2.0 garść 140.0 g
Banan 2.0 sztuka 240.0 g